nieuws uit NO-Overijssel

Aspergestekers en klimaatdrammers

Misschien moeten de collegeleden van de gemeente Hardenberg op een soort pré-dieet. Deze week waren ze er als de kippen bij om de eerste asperges te steken. Maar om elke ondernemer aan een beetje gratis reclame voor zijn of haar product te helpen moeten ze natuurlijk ook de eerste haring, de eerste Reestdalwijn, het eerste bockbier en de eerste aardappel van het seizoen nuttigen: gelijke monniken, gelijke kappen. Al die calorieën die eraan zitten te komen moeten ze preventief bestrijden, vandaar dat pré-dieet. Een enkeling is zich trouwens op een andere manier aan het voorbereiden op het eet-seizoen: stukje wandelen in Noord-Spanje. Ook goed, natuurlijk. Bestuurlijke toppers die de pelgrimsroute Camino del Norte lopen, leveren een positieve bijdrage aan het beeld over Hardenberg en de Hardenbergers. Zo werkt dat in communicatie- en medialand.

Overigens was de gemeente de afgelopen week niet alleen positief in het nieuws. Diverse inwoners van de wijk Baalder verdenken de overheidsdienaars ervan de wijkbewoners willens en wetens uit te roeien. De bladeren van de eiken in de wijk zijn eind vorig jaar eerst bijeen geblazen en afgevoerd, vervolgens heeft men ze ergens half laten verteren en nu komen ze weer terug als compost. Bokashi is het, een Japanse uitvinding van iemand met een kapot reukorgaan. Dankzij dit gemeentelijk compost-experiment zijn de inwoners van Baalder enkele weken verstoken geweest van sociale contacten. En het sociale verkeer komt nog maar langzaam op gang.

Je kon het met enige regelmaat waarnemen: zodra een niet-wijkbewoner vanwege sociale verplichtingen de afslag naar de Albert Schweitzerlaan had genomen viel hij of zij even stil, keerde prompt de fiets waarna in een wilde vlucht werd geprobeerd zover mogelijk van deze noordoostelijke wijk van Hardenberg vandaan te geraken. Er gaan geruchten dat de eerste dagen nadat plantsoenarbeiders de Bokashi op de struiken langs het fietspad hadden aangebracht de wijkbewoners in stapels langs de kant van de weg zijn gevonden. Gelukkig bleken het geruchten te zijn: ze lagen per stuk en niet in stapels.
Het schijnt een experiment te zijn om organisch mestmateriaal terug te geven aan de bodem. Alleen moet er nu nog een manier bedacht worden om het spul in de bodem te injecteren.

Goed voor het klimaat? Nou nee, dat niet direct. Maar dat hoeft ook niet. Als je maar het woord ‘klimaat’ gebruikt in je teksten, dan zit je goed. Dat weet de lokale VVD ook. En dat hoeft niet altijd in positieve zin. Afgelopen week schreef de Hardenberger opper-liberaal in weekblad de Toren over het aardgasloos maken van woningen. Overigens net als de andere partijen. En net als de landelijke VVD-chef Klaas Dijkhoff gebruikt hij heel stoer het woord ‘klimaatgedram’. Dijkhoff trok in januari zijn handen af van het klimaatakkoord, dat toevallig wel een gevolg is van het huidige regeerakkoord, ondertekend door de VVD met VVD-premier Rutte als roerganger. Maar met een Forum voor Democratie te hijgen in je nek moet je wat, zullen de landelijke en de lokale VVD’ers hebben gedacht.

Maar het kan nog gekker. Want diezelfde lokale VVD’er liet in datzelfde weekblad twee weken geleden weten dat hij vindt dat er vaak niet goed naar de burgers wordt geluisterd door zittende bestuurders. “Het nieuws wordt bepaald door de zoveelste politieke blunder: of het nou gaat om de privacy bescherming van een veroordeelde verkrachter met alle vreselijke gevolgen van dien of de ondertussen serieuze dreiging van moslim fanatici die gebruik makend van alle faciliteiten die wij bieden zoals een huis, uitkering, onderwijs, gezondheidszorg en noem maar op, aanslagen voorbereiden op hun gastheer en haar inwoners. Het houdt maar niet op.”

Nee, het houdt maar niet op met populistische voorbeelden. En wie is daar in Nederland politiek verantwoordelijk voor? Wie is ook alweer de premier van ons land? En welke partij levert de meeste ministers? Eigenlijk zegt de VVD: wij maken er een puinhoop van, stem op ons. Blijkbaar zorgt de angst voor Baudet en consorten voor bijzondere uitspraken. Maar of het indruk maakt?