nieuws uit NO-Overijssel

Balans op zondag

Als je nou maar 5x het woord balans zegt, wordt het vanzelf een begrip. Zoiets moeten B&W gedacht hebben bij het presenteren van hun voorstel over de koopzondagen in de gemeente Hardenberg.

Balans tussen voor en tegenstanders, balans tussen rekkelijken en preciezen, balans tussen kleine winkeliers en grote winkelketens, balans tussen enerzijds Hardenberg en Dedemsvaart en anderzijds de kleinere kernen. En die 5e keer om de zaak nog wat extra kracht bij te zetten.

Wat ik echter mis is de balans tussen toerist en inwoner van Hardenberg. De koopzondagen voor supermarkten beginnen als de campings hun poorten openen en het Attractiepark Slagharen start met de zomerse activiteiten, zo rond april. En de grutters kunnen hun deuren weer sluiten als de campings op winterstand overschakelen en het Attractiepark de laatste vakantievierder uitzwaait. Daarna is het meer dan een maand compleet stil. Zo rond Sint, Kerst en Oud & Nieuw komen de Hardenbergers weer in beeld en mogen ze nog even hun portemonnee trekken, waarna de middenstand zich gereed maakt voor een nieuwe driemaandelijkse winterslaap.

En wat rest de inwoners van Hardenberg, Gramsbergen, Slagharen en De Krim als ze op zondag boodschappen willen doen? Kunnen ze auto pakken en naar Coevorden reizen.
Het is weer een typisch Hardenbergs compromis: vlees noch vis, er wordt niet echt een keus gemaakt en de consument wordt in vertwijfeling achtergelaten.
Ach, valt wel mee, zeggen B&W: ze wennen er wel aan, net als aan de koopzondagen die afgelopen zomer om en om in Hardenberg en Dedemsvaart zijn gehouden. Natte vingerwerk, volgens mij, want een groot consumentenonderzoek is er niet geweest. Ik heb om mij heen alleen maar andere geluiden gehoord, zo van: zijn wij nou aan de beurt of mag Dedemsvaart weer?

Nou is het best lullig dat uitgerekend een wethouder van de ChristenUnie deze zaak in zijn portefeuille heeft. Hij moet zijn eigen achterban een beetje tevreden houden maar is ook gebonden aan de wensen van de andere partijen.
Kijk, van mij mogen alle winkels dicht op zondag. In heel Nederland. Tijd voor zelf sporten of sporters bekijken, familie ontvangen, kerkbezoek, de hele dag in je badjas een boek lezen, muziek luisteren of binge watching: goed voor de mens, goed voor de mensheid. Maar niet meer realistisch.

Volgens mij heeft de CU dan ook een verkeerde keus gemaakt. De uitdrukking Pick your battle, kies je gevecht, was hier van toepassing geweest. In Zwolle heeft de CU begrepen dat de koopzondagen niet tegengehouden kunnen worden en heeft ze in ruil voor medewerking aan een raadsvoorstel andere belangrijke zaken binnengehaald. Dat had de CU in Hardenberg ook moeten doen. Deze strijd is niet te winnen: misschien nu nog eventjes, maar op den duur niet.

De gemeenteraad mag zich eerst 12 februari laten informeren over het voorstel, waarna op dinsdag 26 februari een besluit wordt genomen. En dan maar eens zien of de partijen alles doen om de lieve vrede te bewaren of dat ze een duurzaam besluit willen nemen.

Pin It on Pinterest