nieuws uit NO-Overijssel

Basisscholen kunnen aan de slag met nieuwe technieken

HARDENBERG – Basisscholen in de regio hebben afgelopen week veel inspiratie opgedaan om dit schooljaar aan de slag te gaan met Wetenschap en Technologie (W&T). Het stimuleringsproject Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Overijssel (STO) heeft donderdag een avond verzorgd met workshops voor leerkrachten en voorbeelden van lessen. Daarnaast is de nieuwe website www.wtloket.nl gelanceerd, waar onder meer het aanbod aan activiteiten is te vinden.

In het primair onderwijs krijgt Wetenschap & Technologie een plaats in het lesrooster. Niet als apart vak, maar als onderdeel van bestaande vakken als rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde en biologie. Om leerlingen in aanraking te laten komen met nieuwe technieken biedt STO de helpende hand. Samen met alle vo-scholen, het Fablab Hardenberg, het Alfa-college, het Regionaal Techniek Centrum, het regionale bedrijfsleven en de basisscholen in de regio worden hiertoe activiteiten bedacht en evenementen georganiseerd.

Leren programmeren
Zo’n 25 leerkrachten van basisscholen hebben donderdag de inspiratiebijeenkomst in het Vechtdal College in Hardenberg bezocht. Zij hebben onder meer van Arie Koning van het Deltion College uitleg gekregen over het programmeerevent. Zijn uitleg was toegespitst op Zwolle, waarbij scholieren op 27 oktober online 8 programmeeropdrachten krijgen met als thema Leo Major (geschiedenis). Deze activiteit is ook beschikbaar voor de basisscholen in de regio Noordoost-Overijssel.

Verder zijn nieuwe leermiddelen gedemonstreerd, waaronder de programmeerbare robot Codey Rocky die kleuren kan herkennen en elke school kreeg een W&T-waaier met daarin het regionale aanbod van gastlessen, workshops, uitdagingen en evenementen voor leerlingen van de basisschool.