nieuws uit NO-Overijssel

Beeldenstorm

Ik heb zojuist besloten dat ik mij niet meer beschikbaar stel voor het Nederlands Vrouwen Voetbalteam. Als statement tegen die slimme dames die hebben gezegd dat ze niets meer te maken willen hebben met het tv-programma Voetbal Inside van Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee.

U begrijpt dat mijn weigering slechts met homerisch gelach is begroet. Net zoals trouwens de weigering van de leden van het damesteam: die worden nooit uitgenodigd door het programma-met-een-hoog-gehalte-kantinegeleuter, omdat de heren vinden dat damesvoetbal nog minder voorstelt dat de derde klasse onderbond. Op die manier kun je makkelijk zogenaamd protesteren tegen Derksen, die trouwens lak heeft aan dit soort kleutergedrag. Zelfs een mogelijke beëindiging van het programma zal hem niet deren: hij heeft ondertussen de alimentatie voor zijn drie ex-echtgenotes wel binnen.

Is mijn weigering nu het enige statement in Hardenberg tegen of voor racisme, Zwarte Piet, het nieuwe normaal, mondkapjes en de hondenbelasting? Beelden hebben we niet behalve een paar die niemand snapt, zoals dat op de rotonde bij het gemeentehuis in Hardenberg.
De kans op het plaatsen van een discutabel beeld heeft men laten schieten. Ooit, om precies te zijn op 10 december 1963, hebben B&W van Hardenberg besloten dat er een beeld moet komen bij het (toen nog) nieuwe gemeentehuis: een Stephanusfiguur zoals dat in het gemeentewapen is afgebeeld.

Dat is jammer genoeg niet doorgegaan. Anders hadden we nu mooi een beeld om omver te trekken. Naast die op de rotonde, zoals veel Hardenbergers vinden. Stephanus is een heilige, een heilige is katholiek en in het verleden waren katholieken geen fijne jongens met kruistochten, inquisitie en ontoelaatbare seksuele handelingen. Alle reden om een nieuwe beeldenstorm te ontketenen.

Geen bruikbare beelden dus, maar hebben we niet iets anders? Zeker wel, we hebben straatnamen die genoemd zijn naar slavenhandelaars, plunderaars, racisten en dieven. Blijkbaar hebben ze ook wel iets goeds gedaan, want in Hardenberg spreken we niet voor niets van de zeeHELDENbuurt als we het hebben over de Witte de Withstraat, de Piet Heinstraat en de Admiraal Helfrichstraat.
Bovendien kan niemand zich hieraan storen, bij gebrek aan een grote groep gekleurde personen en kennis van de geschiedenis, dus de dwingende noodzaak om ze te wijzigen in burgemeester Van Splunderstraat of wethouder Valkmanlaan is er niet. En bordjes met uitleg ophangen kan ook niet want dat kost veel geld en Hardenberg heeft z’n geld wel nodig om de coronacrisis te boven te komen.

Ik ben bang dat we dit keer niet met grote jongens als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kunnen meedoen. Maar gelet op de snelheid waarmee tegenwoordig gevoelens van verontwaardiging, van beledigd zijn en geschreeuw om excuses de kop opsteken komt er binnenkort vast wel een nieuwe kans.

Pin It on Pinterest