nieuws uit NO-Overijssel

Boeren blokkeren grens bij Venebrugge

VENEBRUGGE – Een vuurton, eten, drinken en verhalen. En een rij trekkers keurig naast elkaar op de Duitslandweg. Het leek woensdag wel een gezellige oudejaarsdagbijeenkomst bij de grensovergang Venebrugge. Alleen de carbidbussen ontbraken. De blokkade van de grens door een groep boeren was echter een serieuze zaak. Het water staat ze aan de lippen, net als veel bouwbedrijven, vandaar dat hun protestactie wat meer was dan een beetje met vlaggen zwaaien en met borden lopen.

Om een uur of één stonden zo’n 15 trekkers op de Duitslandweg, vlak voor de grens met Duitsland. Allemaal Nederlandse trekkers. De Duitse buren waren ’s morgens geweest, om hun solidariteit te tonen. Een uur later stonden er opeens 50, van boeren die waren teruggekomen van de grensovergang bij Coevorden. Aan weerszijden van de trekkers stonden lange rijen auto’s. Zo’n beetje om het kwartier werd even een trekker weggereden en konden de auto’s de grens passeren. Meestal ging dat gepaard met toeteren en duim omhoog, hoewel er ook enkelen in plaats van hun duim hun middelvinger lieten zien.

Af en toe kwam de politie even kijken of alles nog rustig en gemoedelijk verliep. Omdat de actievoerders de zaak goed onder controle hadden waren ze na een paar minuten ook weer verdwenen. Rond een uur of drie werd aanstalten gemaakt om de blokkade op te heffen. Tenslotte moeten varkens ook gevoerd worden en koeien gemolken.

Video van de blokkade: https://youtu.be/L8mDjTNXwQo

Pin It on Pinterest