nieuws uit NO-Overijssel

Burgemeester Offinga geïnstalleerd

HARDENBERG – Onder toeziend oog van zijn ouders en gezinsleden is vrijdagmiddag in een vrij leeg theater De Voorveghter Maarten Offinga geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Hardenberg. Vanwege de coronamaatregelen konden weinig mensen de plechtigheid live bijwonen, maar de gemeente had ervoor gezorgd dat via streaming iedereen thuis toch de installatie kon zien.

Offinga kan terugkijken op een goed georganiseerde, corona-veilige installatie door commissaris van de koning Andries Heidema, met warme, humoristische woorden van de voorzitter van het presidium Piet Cees van der Wel en wethouder Martijn Breukelman. Maarten Offinga heeft zin in zijn nieuwe baan, verklapte Van der Wel, want hij had in een WhatsApp-berichtje geschreven dat de installatie wat hem betreft wel een maand eerder mocht plaatsvinden.

Namens de regiogemeenten heette burgemeester Peter Snijders van Zwolle de nieuwe burgemeester van Hardenberg welkom, waarbij hij opmerkte dat het lijkt alsof ze nu al gek met hem zijn, want hij kreeg bij zijn afscheid van Hardenberg een ballonvaart “zodat ze zeker wisten dat ik ook echt zou verdwijnen”, terwijl Offinga een schilderij van oer-Hardenberger Jan Kremer kreeg aangeboden.

Ambities
De ambtsketen kon op anderhalve meter afstand niet worden overhandigd, zodat Offinga zichzelf de keten moest omhangen. Hierna kon hij de leiding van de vergadering overnemen van raadslid Simone Hof, die de voorzittershamer voor hem klaarlegde. In zijn ‘maidenspeech’ als burgemeester vertelde Offinga over de kennismaking met Hardenberg en zijn ambities, waarbij twee zaken in het oog sprongen: werken aan mobiliteit, waaronder aanleg van de Nedersaksenlijn en verdubbeling van de N34 en N36, en de komst van een hbo-instelling, om het bedrijfsleven van de nodige kennis te voorzien en om de jongeren in de omgeving vast te houden.

Maandag is officieel de eerste werkdag van de nieuwe burgemeester, die meteen flink aan de bak kan, want het maken van een goed begrotingsvoorstel voor 2021 zal een hele klus zijn.

[klik op een afbeelding voor een groter exemplaar]