nieuws uit NO-Overijssel

De geloofwaardigheid van Zwarte Piet


Wat is de taak van een Zwarte Piet? Een Zwarte Piet strooit strooigoed tijdens de Sinterklaasintocht, begeleidt Sinterklaas bij zijn reizen, klimt in de nacht door de schoorstenen van huizen om snoepgoed en cadeautjes in de schoen te stoppen en draagt zorg voor de verpakking en distributie van cadeaus voor de Sinterklaasavond.

Hoe krijg je in vredesnaam een Zwarte Piet in een rolstoel op het dak? En hoe klimt hij vervolgens door de schoorsteen? Niet natuurlijk. En daarom is Zwarte Piet ook nooit een Zwarte-Piet-met-beperking geweest.

Volgens de door de KRO-NCRV bedachte minister van gehandicaptenzaken Rick Brink moet daar verandering in komen. “Het moet een inclusief feest worden, daar horen ook pieten met een beperking bij”, laat hij optekenen in de regionale Libelle.

Je kunt ook doorslaan in je poging om meer aandacht en acceptatie te krijgen voor mensen met een beperking. Mensen met een geestelijke beperking bij de politie? Moet kunnen. (En nou niet de flauwe opmerking maken dat dit al gebeurt!) Fysiek gehandicapten als tankcommandant in het leger? Zeker, aanpassen dat ding, want zij horen er ook bij.

Oké, dat is allemaal wat overdreven, maar wat dan wel? En nu het Sinterklaasfeest steeds meer vervangen wordt door het vieren van Kerst als familiefeest, moet je dan ook niet alvast nadenken over de inclusiviteit daarvan? Is een mank rendier voor de slee van de Kerstman met steunzolen of op krukken een optie?

Terug naar Sinterklaas. De woordvoerder van de gemeente Apeldoorn is blij met de opmerking van Rick Brink. “Alle pieten die willen meedoen aan de intocht zijn van harte welkom.”

Gehandicapt, transgender, iemand met morbide obesitas, doof, blind, alles en iedereen mag meelopen of meerijden. Een optocht waarop de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch jaloers zou zijn geweest. “Bij mijn weten is dat nog nooit gebeurd” zegt Brink. Nee, klopt. En om Zwarte Piet geloofwaardig te houden zou dat eigenlijk ook niet moeten gebeuren.