nieuws uit NO-Overijssel

De gluten-Tubanter

Had ik toch anders moeten schrijven. Niet zo saai noteren, dat kinderen met glutenintolerantie Consenza kruidnoten krijgen tijdens de intocht van Sinterklaas in Hardenberg. En dat de Nederlandse Coeliakie Vereniging dat heeft geregeld.
Ik had moeten schrijven: ….. jubelt de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
Dat heeft tenslotte Tubantia ook gedaan en daar werken de profs.

Jubelen betekent volgens de Van Dale ‘vreugdekreten uiten’. Hoorbaar blij zijn. Nou kan het zijn dat de journalist van Tubantia even heeft gebeld met de Coeliakie Vereniging en heeft gevraagd of ze het persbericht willen voorlezen. Hardop, op toon en doorspekt met vreugdekreten. Om te kunnen schrijven dat hij ze toch echt heeft horen jubelen. Maar ik denk het niet.

Nou hebben ze deze week een NOS-journalist vastgezet omdat hij de bron van een bepaald artikel niet wil vertellen, wat ik snap want ze maken je tegenwoordig voor minder koud. Afgelopen woensdag nog, de eigenaar van een pizzeria in Amsterdam. Vanwege ruzie over de belabberde kwaliteit van zijn baksels. Zou kunnen. Kan ook iets met geld of drugs te maken hebben natuurlijk. Het is tenslotte Amsterdam.

Dus mondje dicht, dacht de NOS’er: dan liever de bak in. Iedereen roept verontwaardigd dat hij vrijgelaten moet worden, vanwege persvrijheid en zo, en dat we geen Turkije zijn, maar wat dan? Dan heb je een lege plek in de bajes. Ze hadden net een heel bewakingsrooster gemaakt, de hoofdcipier had zijn vakantie moeten uitstellen en de kok was van zijn cursus souvlaki grillen terug geroepen. Dat mag toch allemaal niet voor niets zijn geweest.

Die journalist is inmiddels vrijgelaten, lees ik, maar zou het dan niet kunnen dat ze die Tubanter ervoor in de plaats zetten? Een weekendje of zo. Kijken of hij dan na afloop ook jubelt, of dat hij misschien weer een beetje normaal kan doen.