nieuws uit NO-Overijssel

Dubbel Drents

Streekproducten zijn ‘in’. We worden overspoeld met aanmaningen om vooral de lokale producent te steunen. Dat is goed voor het milieu en je helpt de man/vrouw die bij jou op het koor zit, in jouw team voetbalt of in het dorpshuis helpt.

In Hardenberg komt een nieuwe winkel met streekproducten aan de Voorstraat, terwijl volgens de verhalen de huidige aan de Kromme Steeg verdwijnt.
Streekbroden als Dubbel Drents zullen ze er niet verkopen. Waarschijnlijk helemaal geen broden, tenzij de nieuwe bakker op windmolen Windlust in Radewijk er figuurlijk gesproken brood in ziet.

Eind februari gaat hij beginnen met zijn werk. En hij zou het beter kunnen doen dan Dubbel Drents. In de buurprovincie verbouwen ze het graan en verwerken ze het meel tot allerlei soorten brood. Alleen wordt het gemalen in een Groningse molen.
De gesloten kringloop zou in Noordoost-Overijssel nog nauwer kunnen zijn door lokaal graan te verbouwen, te malen en te verwerken.

Maar nu een naam nog!
We hebben al Vechtdal zuivel, Vechtdal eieren en Vechtdal vlees. Dat dus niet. Iets met de O van Overijssel, van Ovenvers en Overheerlijk?

In het Latijn is circulus een cirkel, een kringloop.
Geen Dubbel Drents, geen Drievoudig Overijssels maar Circulus.
Iets voor de ‘nieuwe’ bakker (66 jaar) Pieter Ubels in Radewijk?