nieuws uit NO-Overijssel

Eerste van serie kinderfietsroutes gepresenteerd

GRAMSBERGEN – Hoe een vakantie in Frankrijk een fietstocht rond Gramsbergen kan veroorzaken.

Gemeentelijk sportpromotor Arjan Breukelman vertelde vrijdagmiddag tegen de leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Spreng-el in Ane hoe hij op het idee was gekomen om fietsroutes voor kinderen te laten maken in de gemeente Hardenberg. Hij wilde twee jaar geleden met zijn kleine kinderen wandelen en zag bij de plaatselijke VVV een tocht speciaal voor kinderen. Terug in Nederland wist hij anderen warm te maken voor zijn idee om door middel van fietstochten met opdrachten en een beloning kinderen aan het bewegen te krijgen.

Het uiteindelijke resultaat van dat idee was een fietsroute rond Ane. Om te beginnen, want er zijn plannen voor routes bij het klooster in Sibculo, Rheeze, het Vechtpark en het Reestdal.

De kinderfietsroute van 15 kilometer lengte vertelt het verhaal van de Slag bij Ane, vanuit Joggem. Joggem woont in de gemeente Hardenberg en beleeft al fietsend en wandelend allerlei avonturen. De fietsroute rond Ane kan gefietst worden door (groot-)ouders met kinderen en is behalve leuk en leerzaam ook goed voor het in beweging zetten van kinderen.

Eerste exemplaar
De eerste exemplaren van het routeboekje werd bij het museum in Gramsbergen aan de scholieren overhandigd door Jan Horsman, vrijwilliger van het museum. Dat was voor de meeste kinderen de eerste keer dat ze het museum bezochten, maar een enkeling gaf toe dat hij er al eerder was geweest: net achter de voordeur, waar ouderwets snoep wordt verkocht.

De fietsroute kan voor 1,50 worden aangeschaft in het museum aan het Meiboomplein. Onderweg worden vragen gesteld en als de juiste antwoorden op die vragen worden gegeven komt er een code tevoorschijn. Met die code kan in het museum een kluis worden geopend, waarin een verrassing ligt te wachten voor het hele gezin.

Meer foto’s op: www.hardenberginbeeld.nl

Pin It on Pinterest