nieuws uit NO-Overijssel

Emotie scoort

Het enige dat nog ontbreekt is een Page Three girl, want anders zou je grote gelijkenis ontdekken tussen dagblad De Stentor en Engels bladen als The Sun, Daily Mirror en Daily Star: scoren met emotie.

De afgelopen week twee duidelijke voorbeelden. Het eerste was een verhaal over een 81-jarige Dedemsvaarter die een nieuwe tekst voor het Wilhelmus heeft bedacht. De oude versie was niet meer te snappen met zijn verwijzing naar Spanje en Duitsland en gebruik van woorden als onverveerd en onversaagd.
Alinea’s lang mag hij uitleggen wat er niet deugt, maar zijn vernieuwing is nog gekker: Het vaderland blijf prijzen, mijn leven lang garant.
Krom Nederlands, waar een asielzoeker die drie weken in ons land is zich nog voor zou schamen.
Nog zo’n zin: de koning van ons Holland heb ik altijd geëerd. Daarvan hebben we maar één gehad, namelijk de broer van Napoleon Bonaparte. Het lijkt mij beter dat de versjesmaker eerst eens leert wat het verschil is tussen Nederland en Holland voordat hij weer een poging waagt. Nog beter zou zijn dat hij uitgelegd krijgt wat het Wilhelmus is en hoe het in elkaar steekt.

Afijn, het gerommel in de krant mondde tenslotte uit in een poll op de internetversie van het artikel, door 143 mensen ingevuld, waarvan meer dan de helft geen verandering wil. Een non-onderwerp maar geweldig interessant voor de Dedemsvaarter zelf, zijn buren, neefjes en nichtjes en de thuiszorgmedewerkster.

Maar het kan nog emotioneler. Een fotografe uit Hoogeveen was boos omdat ze volgens de regels niet bij een gratis huwelijksvoltrekking in het mooiste gemeentehuis van Nederland mocht zijn. Het bericht is opgepikt door de internetcontroledienst van de krant, er is een zielig stuk geschreven over ‘die ene traan van de bruid’ die ze door de verbanning mistte en vervolgens is een foto in scène gezet met een overdreven boos kijkende fotografe die als een indiaan is opgeschilderd in oorlogskleuren om de ernst van de situatie duidelijk te maken. Blijkbaar is niet alles wat uit Drenthe komt 24 karaats.

Vreselijk!! Schande!! Het onbenullige deel van ons volk buitelde op social media weer over elkaar heen in een wedstrijd wie het meest hysterisch kan reageren. Maar de fotografe had zelf de oplossing in handen. “Ik moet het nu opnemen voor mensen met een kleine beurs”, zei ze. Dat kan. Haar basistarief is 900 euro. Als ze het echt wil opnemen voor mensen met een kleine beurs, kan ze ook het honorarium naar beneden bijstellen en heeft het bruidspaar genoeg centen om de gratis huwelijksvoltrekking om te zetten in een betaalde sessie.

Het zou al kunnen helpen als er beter wordt geluisterd wanneer wordt uitgelegd wat de voorwaarden zijn voor een gratis huwelijksvoltrekking. Maar ja, dan kan niet zo’n mooi jankverhaal worden gepubliceerd. En daar draait het tenslotte om.