nieuws uit NO-Overijssel

Emotioneel oorlogsdagboek Pietertje te Rietstap

KLOOSTERHAAR – “We zitten ’s middags rustig aan tafel te eten en zijn aan het Bijbellezen, als er druk gebeld wordt. Tussen het lezen en danken gaat Derk eerst even naar de voordeur, maar ze zijn inmiddels al rond gelopen en lopen hier voor het raam langs. Twee Duitsers met het geweer onder de arm. ‘Vooruit,’ zeg ik, ‘daar zal ik wel even naartoe gaan, zeker weer een paar om eieren of zoiets.’ Aan de Hollandse spraak te oordelen schijnen het geen Duitsers, maar Hollanders in uniform te zijn.”

Zo begint Pietertje te Rietstap-van der Vinne op vrijdag 12 januari 1945 haar dagboekverhaal over de arrestatie van haar man, Derk te Rietstap, boer in Kloosterhaar.
De boerderij van het jonge stel heeft zich tijdens de oorlog ontwikkeld tot uitvalsbasis van de lokale Trouw-verzetsgroep. Zelfs landelijke kopstukken van de illegale krant vinden hier onderdak. Vlak voor de bevrijding moet Derk te Rietstap hun verzetswerk met de dood bekopen.

Angst en gemis
Na 75 jaar hebben Pietertjes kinderen haar dagboek vrijgegeven voor publicatie. Haar verhaal illustreert de angst om het lot van geliefden, het grote gemis achter abstracte aantallen slachtoffers en het eindeloze verdriet van de achterblijvers. In haar dagboek ervaar je wat een oorlog met mensen kan doen.

Historici Ewout van der Horst en Kay-Leigh de Weerdt hebben Pietertjes verhaal voorzien van context, duiding en moderne spellingswijze. Dinsdag 7 april wordt het boek gepresenteerd, vanwege de coronacrisis slechts in kleine kring. Kleinzoon Alwin te Rietstap neemt dan het eerste exemplaar in ontvangst van Ewout van der Horst.