nieuws uit NO-Overijssel

Extra stille dodenherdenking

HARDENBERG – Een leeg Spindeplein om 20.00 uur. Alleen twee kransen bij het monument van Verkade maakten duidelijk dat het vandaag een speciale dag was. De kransen voor de dodenherdenking waren – zonder publiek – door het gemeentebestuur geplaatst. De inwoners van Hardenberg moesten het doen met een virtuele bloem, maar van die mogelijkheid werd vrijwel geen gebruik gemaakt.

Wat wel gebeurde was, dat men zelf een herdenking organiseerde. De bewoners van de appartementencomplexen Mooi Vechte 1 en Mooi Vechte 2, bij de prinses Amaliabrug, hadden een vlaggenmast met vlag geregeld die net op tijd was gearriveerd. Even voor achten werd vanaf een balkon door een bewoner het taptoesignaal geblazen. Na twee minuten stilte en het spelen van het Wilhelmus werden bloemen bij de vlaggenmast gelegd door mevrouw Herbers, wier man dat ook altijd had gedaan bij het gemeentehuis, als lid van het 4 mei comité.

Ook in enkele straten in Hardenberg-centrum was te zien dat het vandaag dodenherdenking was. Bij de struikelstenen, op de plek waar joodse Hardenbergers hebben gewoond, waren ‘s middags witte rozen geplaatst.


[klik op een afbeelding voor een groter exemplaar]