nieuws uit NO-Overijssel

Gaat De Stentor Failliet?

Een goede journalistieke regel is dat je de kop niet gebruikt als onderdeel van je artikel of column, maar dit keer wordt een uitzondering gemaakt. Want het antwoord op die vraag ken ik niet. Daar gaat het ook niet om, de kop is gebruikt om aandacht te vragen. Precies zoals de Stentor dat zelf doet.

Enige tijd geleden schreef de regionale krant het volgende: Gemeenten in Oost-Nederland op ramkoers met staatssecretaris over taaltoets voor vluchtelingen. Op de voorpagina, met een vervolg op pagina 20.
Ramkoers is een woord dat afkomstig is uit de oorlogvoering op zee en betekent zoveel als: aansturen op een confrontatie.

De krant had ontdekt dat zeven gemeenten in de regio niet toetsen of een vluchteling de taal wel leert. En dat zouden ze van staatssecretaris Tamara van Ark wél moeten doen, wanneer die vluchteling een uitkering krijgt. Eén van die gemeenten is Hardenberg.

Uiteraard leverde dit bericht meteen weer Kamervragen op, in dit geval lokaal van een Hardenberger raadslid. Daar zijn de raadsleden erg goed in: ze lezen iets, bedenken even een paar vragen en sturen een mailtje naar de bestuurders om een reactie te krijgen. Hoef je bijna niets voor te doen, je kunt er zelfs voor thuisblijven.

Stoute gemeente Hardenberg, proefde je uit het artikel. Asielzoekers komen hier, houden hun hand op voor een uitkering, weigeren de taal te leren en de gemeente doet niets. Nou, dat pikte de staatssecretaris niet, zei ze tegen de Stentor.

De krant had enkele gemeentelijke woordvoerders om een reactie gevraagd, maar Hardenberg zat daar niet bij. Dat is maar goed ook, want dan was het niet zo’n ‘lekker’ artikel geworden, met veel emotionele, verontwaardigde reacties.

Hoe zou Hardenberg dan hebben gereageerd? Door te antwoorden dat Hardenberg die Taaltoets te slecht vindt, de lat wordt in onze gemeente namelijk wat hoger gelegd. B&W vinden de kwaliteit van veel taalopleidingen voor statushouders onder de maat en het aantal lesuren veel te weinig om de taal goed onder de knie te krijgen. “Met de statushouders die in onze gemeente komen wonen maken we meteen in het begin afspraken over integratie, inburgering, Nederlands leren en werk. Die afspraken worden ondertekend. Als gemeente toetsen we regelmatig de voortgang van de inburgering en de taal”, laat de gemeente weten in een reactie op het Stentorartikel.

Werkt de Hardenberger aanpak? Volgens de gemeente wel. Statushouders die op deze manier worden begeleid krijgen sneller een baan dan wanneer ze de inburgering zelf moeten regelen, zoals de staatssecretaris wil. Die heeft dat inmiddels ook door, vandaar dat vanaf 2021 de gemeenten weer het voortouw moeten nemen. Precies zoals Hardenberg al doet.

Is dit een eenmalige uitglijder van de Stentor? Nou nee, het is symptomatisch. Als je verplicht het regionale Algemeen Dagblad moet spelen, met veel artikelen die eigenlijk thuishoren in bladen als Story en Privé, dan kom je dit met enige regelmaat tegen.

Nog een voorbeeld? U hebt, neem ik aan, zakdoeken vol gehuild toen u het bijna paginagrote artikel las over een Hardenberger die geen kebabzaak mag beginnen aan de Europaweg. Geheime plannen van B&W met dat gebied, dat zou de oorzaak zijn. Uiteraard meteen weer Kamervragen door bevriende raadsleden. Wat blijkt? Zoals iedereen in de openbaarheid kan lezen zit op het pand aan de Europaweg geen horecabestemming, de kebabondernemer is verkeerd voorgelicht. Door de verhuurder? Door de makelaar? Geen idee, maar een paginagroot artikel waarin staat dat de ondernemers en hun adviseurs niet goed hebben opgelet ben ik nog niet tegengekomen.

Stentor op ramkoers met serieus nieuws. Misschien moet daar eens een artikel over worden geschreven.