nieuws uit NO-Overijssel

Geen groen gas in nieuwbouw

REGIO – Wat in de gemeente De Wolden kan, kan niet in Hardenberg. En dat is Milieudefensie op je dak krijgen omdat je groen gas wilt aanbieden. Hardenberg wil dat wel aanbieden, maar niet in nieuwe woningen. En De Wolden wilde zowel oude als nieuwe woningen aansluiten.

Gemeente de Wolden mag nieuwbouw niet op groen gas laten aansluiten, zo oordeelt de bezwaarcommissie na een klacht van Milieudefensie. De gemeente wilde een uitzondering maken op de regel dat nieuwbouw gasloos moet worden, omdat er een overeenkomst is gesloten met een groen gas producent. Dat is in strijd met de Gaswet, zegt de bezwaarcommissie, in navolging van Milieudefensie.

Tijdelijk groen
“In de wet is afgesproken dat nieuwbouw gasloos moet zijn, juist om de afhankelijkheid van gas te verminderen”, zegt Jorien de Lege van Milieudefensie. “Dat het in het geval van De Wolden om groen gas zou gaan, dat als duurzaam wordt aangemerkt, doet hier niets aan af. Er is veel te weinig groen gas beschikbaar, dat moet je dus inzetten waar geen alternatieven zijn.” Milieudefensie is niet principieel tegen het vervangen van aardgas door groen gas in bestaande woningen, maar vindt dat dit alleen een tijdelijke oplossing mag zijn.
De Lege: “Een gasnetwerk ligt er voor minimaal 40 jaar. Je wilt het bewoners niet aandoen dat ze al die tijd afhankelijk blijven van steeds duurder wordend gas, terwijl de buren in hun goed geïsoleerde gasloze nieuwbouwhuis nauwelijks nog geld kwijt zijn aan energie.”

Hardenberg
Wethouder Jan ten Kate van de gemeente Hardenberg maakt duidelijk dat in Hardenberg nieuwbouw niet op aardgas wordt aangesloten. Die huizen zijn gasloos, maar in bepaalde gebieden in de gemeente Hardenberg wordt wel bekeken of groen gas door de bestaande leidingen kan stromen. Overigens is groen gas één van de manieren waarop Hardenberg probeert minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Windturbines zoals bij Dedemsvaart-Zuid, zonneparken zoals in Lutten en restwarmte van fabrieken zoals de Wavin moeten ervoor zorgen dat het energiegebruik steeds meer verschuift naar duurzaam.

Pin It on Pinterest