nieuws uit NO-Overijssel

Glunderende gymmers of treurende turners

Indachtig het gezegde Eén gek kan meer vragen dan 10 wijzen kunnen antwoorden, hebben de VVD, de PvdA en GroenLinks in de gemeente Hardenberg geen schriftelijke vragen ingediend over de Begroting 2020. Die tien wijzen zijn toch niet te vinden, zullen ze hebben gedacht, dus hoeven we ons zelfs niet als gek te gedragen. Alle andere partijen wel. Of die hebben er vertrouwen in dat er wel voldoende wijzen zijn te vinden. Hoe dan ook, de begroting heeft weer flink wat pennen c.q. toetsenborden in beweging gezet.

Vragen over de bestrijding van de eikenprocessierups, over de stijging van het aantal meldingen van huiselijk geweld, over het aantal bezoekers van de website Visit Hardenberg maar ook over het aantal leden van TSH, het Turn- en Sportcentrum Hardenberg van vader, moeder en dochter Bleker.

Dat lijkt een vreemde vraag, want waarom moet een raadslid weten hoeveel leden de postduivenvereniging telt of hoeveel dammers wekelijks met hun stenen schuiven. Maar het heeft te maken met de helpende hand die de gemeente TSH wil bieden in haar zoektocht naar een betere accommodatie. De turnhal aan de Nieuwe Haven is blijkbaar niks, want de gemeente is om hulp gevraagd. Past mooi in de plannen om vanaf volgend jaar nog meer Hardenbergers met hun luie krent van de bank te krijgen om obesitas, hart- en vaatziekten en ander ongerief te voorkomen of te bestrijden.

Het antwoord is trouwens 350 leden. Die straks lid moeten zijn van een vereniging, want alleen dan wil de gemeente helpen. En zo zijn we terug bij af. In mei 2004 gaven de leden van de christelijke gymvereniging DOS (Door Oefening Sterk, maar leden van het ‘vijandige’ HGV spraken altijd over iets met dames en onderbroeken) groen licht voor het opheffen van de vereniging en het startsein voor Turn- en Sportcentrum Hardenberg van het trainersechtpaar Cor en Akke Bleker. En nu, 15 jaar later? Wat gaat de gemeente doen? Na het oprichten van de vereniging gaan de lokale bestuurders kijken of de huidige turnhal gerenoveerd kan worden, of dat er een nieuwe turnaccommodatie moet komen.

De turners mogen trouwens hopen dat het vernieuwen c.q. vervangen van de turnhal geen soap wordt zoals bij de fusie van de tennisverenigingen in Hardenberg enkele jaren geleden. De clubs wilden een half miljoen omdat enkele raadsleden van CDA en CU dat in hun enthousiasme hadden geroepen, vervolgens werden die jongelingen teruggeroepen door B&W want het geld was er zogenaamd niet, de VVD deelde de regeringspartijen mee dat ze eens moesten doen wat ze zeiden (“Put your money where your mouth is”) en uiteindelijk kreeg de fusievereniging 450.000 euro en was iedereen tevreden. Maar daar was wel ruim drie jaar gedoe aan vooraf gegaan.

Als het bij de turners ook die kant op gaat kunnen ze alvast in hun agenda zetten dat ze in 2023 aan nieuwe ringen kunnen hangen of van nieuwe evenwichtsbalken mogen afkieperen. De champagne hoeft voorlopig nog niet koud gezet te worden.