nieuws uit NO-Overijssel

Grindwasserij moet snel stoppen

BALKBRUG – Beter zorgvuldig en daardoor wat later, dan te vroeg waardoor je juristen op je dak krijgt. Die regel hanteert de gemeente Hardenberg in de zaak Jacobs-Balkbrug.

Jacobs moet van de Raad van State stoppen met het wassen van grind op het adres De Pol 1A. De gemeente heeft ten onrechte meegewerkt aan de plannen om het bestemmingsplan te veranderen en daardoor is het oude bestemmingsplan geldig. De PvdA wil nu van B&W weten waarom Jacobs nog steeds de grindwasserij in bedrijf heeft.

Volgens het college klopt het dat Jacobs moet stoppen met het wassen van grind. Dat is meteen na de uitspraak van de Raad van State besproken met het bedrijf en omwonenden.

Bestuursrecht
De gemeente wil de activiteiten zo snel mogelijk beëindigen. Daartoe is samen met de huisadvocaat bekeken hoe dit moet en binnen welke termijn. Er is gekozen voor een bestuursrechtelijk proces, dat wil zeggen dat er besluiten worden genomen waartegen bezwaar gemaakt kan worden. De omwonenden worden hiervan op de hoogte gehouden. Pas als het bestuursrechtelijk proces zorgvuldig is afgehandeld moet Jacobs met de grindwasserij stoppen. Wat B&W betreft gebeurt dit op korte termijn. Het bedrijf heeft daartoe opdracht gekregen uiterlijk 24 juni met alle activiteiten te stoppen, op last onder dwangsom van 25.000 euro per week.