nieuws uit NO-Overijssel

Groene verwarring

Deze week was hét lokale nieuws natuurlijk de reis van Hardenberger scholieren naar Rome: 80 per vliegtuig en 1 per auto.
Maar eerst nog even een zaakje van vorige week dat is blijven liggen: de vragen van de VVD over de koopzondag. Dachten we net dat alles duidelijk was nadat de gemeenteraad een uitspraak had gedaan, blijkt dat er bij de liberalen toch weer verwarring is ontstaan.

Er zijn grotere winkelkernen zoals Dedemsvaart en Hardenberg en kleinere winkelkernen zoals Slagharen, Bergentheim en Balkbrug. Allemaal mogen ze maximaal 10 koopzondagen per jaar vaststellen. Maar de VVD denkt dat er nog een nieuw soort kern gemaakt kan worden, namelijk het buitengebied. Als je dat doet kunnen tuincentra en bouwmarkten hun eigen zondagen kiezen waarop ze geopend kunnen zijn, denken de liberalen.

Zien jullie dat ook zo, vragen ze aan B&W. Nou nee, die zien dat niet zo, kan ik de liberale volksvertegenwoordigers op een briefje geven. Het college heeft een voorstel gedaan, daar heeft de raad een extraatje aan toegevoegd en dat is het dan wel zo’n beetje. Je kunt ook overvragen, als politieke partij die het liefst alle winkeliers de mogelijkheid wil bieden 25 uur per dag, 8 dagen per week open te zijn.

Behalve lokaal zijn er ook nationaal partijen die voor verwarring zorgen. Of in verwarring zijn. Het wetenschappelijk bureau van Baudet – waarschijnlijk enkele drinkebroers uit zijn studententijd die (nog wel) het levend bewijs vormen dat alcohol meer kapot maakt dan je lief is – dat bureautje dus heeft een meldpunt in het leven geroepen waarop je als leerling wraak kunt nemen op je leraar die je maar geen voldoende wil geven terwijl je toch echt twee keer je naam boven een geschiedenisproefwerk hebt gezet: één keer in het Nederlands en één keer in het Latijn. Onder het mom van linkse indoctrinatie mag je je onderdrukte Stasi-gevoelens de vrije loop laten en anoniem bellen dat meester Jansen heeft gezegd dat een toespraak van de leider van Forum voor Democratie een beetje lijkt op een toespraak uit 1934 van Anton Mussert. Die begon namelijk ook met een hoofdletter en eindigde met een punt.

Met die linkse indoctrinatie valt het in Hardenberg blijkbaar nogal mee. De eerste week van april gaan vwo-scholiertjes van het Vechtdal College op studiereis naar Rome. Maar als van de 81 leerlingen 80 per vliegtuig reizen en 1 met een elektrische auto is wel duidelijk dat de groene maffia weinig aanhang heeft onder scholieren in Hardenberg. Blijkbaar was de daad van die ene leerling iets bijzonders, want diverse kranten, tv-zenders en radiostations hebben haar benaderd voor haar verhaal. Of eigenlijk heeft zij de media volop benaderd, heb ik begrepen van enkele bevriende journalisten. Allemaal juichende berichten, er waren zelfs tot tranen toe geroerde streekgenoten die blij waren met de poging van deze engel om de aarde te redden.

Waarom dan enkele klasgenoten tijdens een EditieNL-interview haar hypocriet hebben genoemd is niet duidelijk geworden. De horden journalisten hebben er in hun euforie even niet aan gedacht om te vragen waar dat op sloeg. Misschien is de scholiere niet in alles zo groen en milieubewust als ze doet voorkomen? Eén ding is echter wel duidelijk geworden door de anti-vlieg-actie: van reclame maken voor jezelf heeft deze dame best veel verstand.