nieuws uit NO-Overijssel

Hardenberg blijft betalen voor parkeren

HARDENBERG – B&W van Hardenberg hebben er na maandenlange sessies met centrumbewoners, middenstanders, bezoekers, Plaatselijk Belang en toeristen voor gekozen, betaald parkeren in het stadscentrum te handhaven. Tegelijkertijd wordt het parkeren in de garages onder het gemeentehuis (elke dag) en het OLC+ (op zaterdag) goedkoper, want de eerste drie uur hoeft daar niet voor betaald te worden.

Behalve deze maatregelen wordt het systeem ook op andere punten aangepast. In plaats dat bezoekers van buurtbewoners betalen met kraskaarten, kunnen ze straks ook digitaal betalen met een app. En de blauwe zone op de Europaweg wordt uitgebreid naar de zuidkant van de Bruchterweg.
De vergunningszone wordt deels gewijzigd, zodat wordt voorkomen dat mensen net buiten het centrum de hele dag andermans auto voor hun huis hebben staan. Daarentegen verdwijnt de vergunningszone op de Parkweg.

Om de voorkomen dat straks het hele parkeerterrein bij het station onbereikbaar wordt voor echte treinreizigers komt er waarschijnlijk een slagboom, die geopend kan worden na de treinreis met een Ov-kaart.

Winkeliers willen parkeerschijf
“We begrijpen dat we niet iedereen tevreden kunnen stellen”, reageert wethouder Jan ten Kate. “De middenstanders willen graag een blauwe zone, want dan wordt het aantrekkelijker om het centrum te bezoeken. Maar bewoners willen dat liever niet, want dan loop je de kans dat werknemers en bewoners hun auto parkeren, een paar keer de parkeerschijf verdraaien waardoor de plekken voor bezoekers niet meer beschikbaar zijn. Overigens hebben we het effect van de blauwe zone nog eens laten uitzoeken door het bureau Sweco. Die gaven aan dat mensen vaker komen, maar niet meer uitgeven. Dat levert dus geen voordeel op.”

Parkeren geen melkkoe
De gemeente krijgt nu jaarlijks 1,5 miljoen binnen aan parkeergeld, maar geeft 1,8 miljoen uit. Daar komt in het nieuwe systeem ruim 100.000 euro bij, zodat verhalen over parkeren als melkkoe niet gelden voor de gemeente Hardenberg.

De gemeenteraad neemt 25 februari een besluit over het voorstel van B&W. Als het wordt goedgekeurd treedt het na de zomer van 2021 in werking. Eerder kan niet, omdat dit ook het moment is om het parkeersysteem te vervangen en dat moet Europees worden aanbesteed.

Pin It on Pinterest