nieuws uit NO-Overijssel

Hardenberg presenteert solide begroting

HARDENBERG – Gemeenten komen geld te kort voor alle taken die ze van het Rijk hebben gekregen. De provincies willen dat de Tweede Kamer te hulp schiet, schrijft dagblad Trouw. Tientallen gemeenten zijn bijna failliet. Hardenberg laat een ander verhaal horen.

Ook de gemeente Hardenberg komt geld te kort voor zaken zoals de jeugdzorg, maar er hoeven nog geen zwembaden, dorpshuizen of bibliotheken dicht. Integendeel, de financiën zijn op orde en er is zelfs geld om in de toekomst van de Hardenberger samenleving te investeren, zeggen B&W. En dat zonder de gemeentelijke belastingen fors te laten stijgen. Daarvoor is wel geld uit de reserves nodig, maar daar zijn die reserves dan ook voor, redeneert het college. De komende jaren moet telkens als het ware geld van het gemeentelijk spaarbankboekje worden gehaald. Vanaf eind 2024 wordt er weer wat teruggestort.

Voorzichtig
Afgelopen week presenteerden B&W de begroting voor 2021. Tot opluchting van wethouder Martijn Breukelman eentje die structureel sluitend is. “De meeste gemeenten in Nederland moeten de broekriem aanhalen en soms zelfs stevig bezuinigen. Hardenberg blijft niet alleen investeren: we zorgen ook dat er voor de volgende raadsperiode ruimte blijft om te investeren. Wel blijven we voorzichtig. En je weet niet wat de coronacrisis nog voor ons in petto heeft.”

Om de eerste gevolgen van de coronacrisis op te kunnen vangen, heeft Hardenberg dit voorjaar al ruim 5 miljoen euro opzijgezet. Samen met extra geld van het Rijk is de verwachting dat dit eerst voldoende is.

Investeren
Het geld dat Hardenberg gaat investeren gaat vooral naar woningbouw, scholen, sport, bereikbaarheid, economie en duurzaamheid. Zo’n 15 miljoen, de komende jaren.
Bij bereikbaarheid gaat het onder meer om goede fietsverbindingen van en naar de grotere kernen en de snelfietsroute tussen Hardenberg en Zwolle. Ook wil het college investeren in een ‘inclusieve’ samenleving waarin iedereen kan meedoen. Het gaat daarbij niet alleen om toegankelijke gebouwen of een toegankelijke openbare ruimte. Het college trekt ook geld uit om ervoor te zorgen dat kwetsbare mensen naar school of aan het werk kunnen. En om te voorkomen dat kinderen opgroeien in armoede en daardoor niet kunnen meedoen.

Andere plannen hebben te maken met duurzaamheid, het verbeteren van het haventje in Hardenberg, het vitaal houden van winkelcentra, het buiten spelen door kinderen stimuleren, sportparken in Balkbrug en Dedemsvaart opknappen en de stations in Mariënberg en Gramsbergen verbeteren

Besluit
De gemeenteraad bespreekt de begroting op 20 oktober in de oriënterende ronde en neemt op 3 november tijdens de raadsvergadering een besluit over het voorstel van B&W.

Pin It on Pinterest