nieuws uit NO-Overijssel

Hardenberg wil geen starter als burgemeester

HARDENBERG – Vanaf donderdag 19 december kan er vier weken lang gesolliciteerd worden naar de functie van burgemeester van de gemeente Hardenberg. De raad heeft dinsdagavond de profielschets vastgesteld, in aanwezigheid van commissaris van de koning Heidema.

Het liefst heeft de raad een schaap met vijf poten, maar dat is niet verwonderlijk want dat wil elke gemeente. Iemand die betrokken is bij de bestuurlijke taak, maar moet dat dan een wethouder zijn, of een burgemeester, of een zij-instromer met bestuurlijke ervaring, wilde Heidema weten.
Volgens Piet-Cees van der Wel, fractievoorzitter van de grootste partij het CDA, denkt de raad dat iemand uit het openbaar bestuur de meeste kans maakt, “maar interessante zij-instromers willen we niet missen.” Maar omdat orde en veiligheid belangrijke portefeuilles voor de burgemeester zijn is de vraag of een zij-instromer genoeg kennis van zaken heeft op dit gebied. Van der Wel: “Het is geen startersfunctie, een kandidaat moet wel wat in zijn rugzak hebben.”

Vrouwen nadrukkelijk uitgenodigd
Die kandidaat mag zowel een man als vrouw zijn want, zo verwoordde Piet-Cees de mening van de raad “Hardenberg wil de beste persoon voor de gemeente.” Commissaris Heidema zou het toejuichen als veel vrouwen solliciteren, want zij zijn met 7 van de 25 burgemeestersposten nogal ondervertegenwoordigd in Overijssel.
De nieuwe burgemeester moet affiniteit met het platteland hebben, maar hoeft niet per se afkomstig zijn van het platteland. De gemeente Hardenberg bestaat behalve uit Hardenberg en Dedemsvaart uit nog 27 kernen die allemaal aandacht nodig hebben, vond de raad.

Na 17 januari maakt Heidema bekend hoeveel personen hebben gesolliciteerd. Daarna gaat hij in gesprek met kandidaten die goed in het profiel passen en vervolgens worden die voorgesteld aan de vertrouwenscommissie van de raad die bestaat uit alle fractievoorzitters.
Naar verwachting kan die commissie in de tweede helft van maart aan de slag, waarna de raad half april de knoop moet doorhakken wie de nieuwe burgemeester zou moeten worden. Uiteindelijk benoemt de kroon en kan commissaris Heidema begin juni 2020 de nieuwe burgemeester installeren.

Foto: links Piet-Cees van der Wel, rechts de commissaris van de koning Andries Heidema.

Pin It on Pinterest