nieuws uit NO-Overijssel

Herdenken 75 jaar Vrijheid staat in de steigers

HARDENBERG – Het kan nog. Misschien voor het laatst. Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog vertellen hun verhaal tijdens de herdenkingen van 75 jaar Vrijheid. Een landelijk project, met provinciale invulling. En lokale inbreng. In de gemeente Hardenberg wordt dit jaar volop aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog, de Bevrijding en de 75 jaar dat we na die oorlog in ons land in vrede hebben kunnen leven.

Partijen die actief zijn op het gebied van historie, van toneel, muziek, kunst en onderwijs hebben meer dan 20 plannen ingediend om de verhalen te laten horen en de beelden te tonen. Het college van B&W heeft budget beschikbaar gesteld om deze initiatieven te ondersteunen.

Plannen en ideeën
Er komen exposities in het gemeentehuis en museum ’t Stadhuus, er wordt gewerkt aan de heruitgave van het boekje Langs gedenkplaatsen van WO-2, foto’s met gedichten, graffitikunst met als basis de vrijheidsfakkel, het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw maar dan op het toneel, lesprogramma’s voor scholen, herdenkingsconcerten en misschien zelfs een Bevrijdingslied van Hardenberg. Veel plannen moeten nog verder uitgewerkt worden en er moet naast gemeentelijke subsidies naar andere geldbronnen worden gezocht.

Verhalen
Net als het landelijke programma staat ook in de gemeente Hardenberg dit jaar het persoonlijke verhaal centraal. De verzetsverhalen krijgen dit jaar extra aandacht, waaronder dat van Frits de Zwerver, het verhaal over de Trouw-groep in Bergentheim en het verhaal van baron Voërst van Lynden, burgemeester van Gramsbergen.

Kunstwerk Daan Roosengaarde
Het jaar begint meteen bijzonder. Een deel van het lichtmonument Levenslicht dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet ontwerpen ter herinnering aan de Holocaust, is in januari ook in de gemeente Hardenberg te zien. Maandag 27 januari is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Rotterdammer Daan Roosegaarde ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een lichtmonument bestaande uit 104.000 lichtgevende stenen. De stenen staan symbool voor de 104.000 Joden, Roma en Sinti die in Nederland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en vermoord. Alle stenen vormen op 16 januari eerst één groot monument vormen in Rotterdam. Vervolgens worden de stenen, samen met uv-lichtbronnen, verspreid onder de deelnemende gemeenten. In de gemeente Hardenberg is dit tijdelijke kunstwerk ook te zien. De locatie waar het bijzondere lichtmonument is te zien wordt nog bepaald.

Pin It on Pinterest