Nieuw infocentrum voor historische vereniging

De Historische vereniging Hardenberg e.o. gaat verhuizen. Het historisch informatiecentrum in het voormalige waterschapsgebouw aan de Karel Doormanlaan wordt verplaatst naar het Wilhelminaplein. In de vroegere Kunstsuper, ooit gebouwd als Edah-supermarkt, wordt alles in gereedheid gebracht om de materialen een goede plek te geven.

Per 1 februari wordt het huidige infocentrum leeg opgeleverd, waarna bouwbedrijf Ter Steege verder kan met de ontwikkeling van nieuwbouwproject Slotgraven. Voor de gebruikers en bezoekers van het infocentrum betekent dit dat ze zich een poosje moeten behelpen, want het nieuwe onderkomen is na de verhuizing niet meteen gebruiksklaar.
Een deel van de vrijwilligers van de vereniging is druk bezig met het inpakken van materialen, terwijl anderen ondertussen het nieuwe infocentrum verbouwen. Naar schatting zal medio april alles de juiste plek hebben.

Kiekdagen matig bezocht

De deuren van museum ‘t Stadhuus aan de Voorstraat in Hardenberg waren vrijdagmorgen amper geopend, of de eerste bezoekers doken van de kou de warmte in voor een bijdrage aan de jaarlijkse fotoherkenning.

De Historische Vereniging Hardenberg bezit duizenden foto’s, maar van een groot deel ontbreken de namen, de locatie of de gebeurtenis waarbij de foto is genomen. Burgemeesters, wethouders, raadsleden en hoge ambtenaren zijn meestal wel bekend, maar van de ‘gewone’ Hardenberger, Bergentheimer, Luttenaar of Mariënberger zijn naam en toenaam niet altijd vermeld.

Om die gegevens te achterhalen wordt jaarlijks eind december de hulp van het publiek ingeroepen. In de benedenzaal van het museum staan borden met foto’s waar de ontbrekende gegevens vermeld kunnen worden, op tafels liggen fotomappen en er staan touchscreens zodat foto’s op groot formaat bekeken kunnen worden. Zelfs kunnen afbeeldingen als het ware digitaal worden meegenomen om thuis nog eens rustig te bekijken.

Dit jaar waren het vooral foto’s uit de jaren ‘60, die naar verwachting wat jonger publiek zouden trekken, maar dat viel de organisatoren niet mee. Er was een constante stroom van bezoekers, maar lange rijen zoals enkele jaren geleden waren niet te ontdekken.

Sluiting studiezaal

In week 52 is de studiezaal, naast de kerstdagen, ook vrijdag 27 december gesloten.
In week 1 is de studiezaal alleen maandagmorgen 30 december en vrijdagmorgen 3 januari geopend.
Met ingang van 6 januari zijn wij weer geopend op de gebruikelijke tijden.

Kiekdagen 2019

De historische vereniging Hardenberg e.o. houdt vrijdag 27 en zaterdag 28 december haar traditionele Kiekdagen in het museum aan de Voorstraat. In de expositieruimte worden tientallen foto’s getoond waarvan men graag wil weten wie de personen zijn die hierop staan afgebeeld. De foto’s zijn ook te zien op een touchscreen.

Verder is in de hal de werkgroep Onderhoud Nijenstede aanwezig en in de koffiecorner staan leden van de werkgroep archeologie die eventuele bodemvondsten van bezoekers beoordelen.

Vrijdag is het museum geopend van 10.30 tot 20.00 uur, zaterdag van 10.30 tot 16.00 uur. De entree is gratis.

75 jaar vrijheid

Wij zijn op zoek naar spullen van en verhalen over inwoners van Hardenberg e.o. uit de Tweede Wereldoorlog.
Het is de bedoeling om de persoonlijke ervaringen een plek gegeven in de nieuwe tentoonstelling ’75-jaar Bevrijding van Hardenberg’. Die tentoonstelling wordt in april 2020 geopend.

Verhalen van Hardenberg
De museummedewerkers zijn op zoek naar onder meer vlaggen, rokken, posters, blikken en andere uitingen van de bevrijding. Ook moet er ruimte komen voor anekdotes van Hardenbergers of hun familieleden.

Zelf heeft museum ’t Stadhuus al een aantal voorwerpen dat tijdens de tentoonstelling te zien zal zijn. Zo kunnen bezoekers bevrijdingsrokken, uniformen, wapens en pamfletten uit de oorlog en met name de periode rondom de bevrijding van de stad bekijken.

Spullen insturen
Wie spullen heeft liggen kan zich telefonisch of per e-mail melden bij het museum. Medewerkers van het museum maken uiteindelijk een selectie van de ingezonden voorwerpen en verhalen.