nieuws uit NO-Overijssel

Ideologische veren

De Partij van de Arbeid heeft zo’n 25 jaar geleden de ideologische veren afgeschud. Opschuiven naar het midden was nodig, vanwege de toegenomen kwetsbaarheid van groepen die zich ophouden in het brede middenveld, zei toenmalig partijleider Wim Kok. Het was bijna een politieke revolutie, die het mogelijk maakte dat samenwerking met de VVD geen taboe meer was.

Hoe zit dat in Hardenberg? Kan hier wel samen geregeerd worden? En heeft de VVD ook haar ideologische veren afgeschud?

De PvdA in Hardenberg is niet meer, zoals vele jaren geleden, de tweede partij. Ze is zelfs kleiner geworden dan de VVD. Wat zetels betreft. Toch zit de PvdA in de gemeenteregering en de VVD niet. Twee verkiezingen geleden was dat een dubbeltje op zijn kant, maar tot opluchting van de CDA-leiders haalde de PvdA nèt genoeg zetels om mee te kunnen tellen, zodat het samenwerkingsverband CDA-CU-PvdA gecontinueerd kon worden. Met de VVD wilde men liever niet regeren.

De afgelopen verkiezingen gaven eenzelfde beeld. De PvdA werd zelfs nog iets kleiner en de VVD iets groter. En toch wilde men opnieuw de VVD niet binnenboord halen. Dat is overigens minder vreemd dan het lijkt, want het lukt de VVD, en dan met name fractievoorzitter Bert Gelling, telkens weer om zich onmogelijk te maken. De ideologische veren zitten nog steeds vast en de rancune zit erg diep. De brief aan het college van eind februari laat dat maar weer eens zien.

Gelling schrijft daarin dat B&W nogal wat missers hebben gemaakt die telkens afgestraft worden door de rechter. Het dossier Jacobs Balkbrug is daar een goed voorbeeld van. Jacobs verrichtte werkzaamheden bij het viaduct in Balkbrug die niet mogen, B&W wilden dat legaliseren waarna de buurt in opstand kwam. En uiteindelijk kregen ze gelijk van de rechter.

Hetzelfde gebeurt nu bij de Aldi in Dedemsvaart, beweert Gelling. Aldi wil naar het Mercatorterrein bij de ingang van Dedemsvaart en volgens provinciale en gemeentelijke regels mag dat niet. B&W en de raad willen dat ook niet, omdat anders de kans bestaat dat het centrum begint leeg te lopen. Aldi procedeert al 7 jaar en heeft vorige week van de rechter deels gelijk gekregen, omdat het volgens Europese regels wel zou kunnen. De gemeente mag nog een keer goed uitleggen waarom verplaatsing van de Aldi echt niet kan, maar als dat niet lukt mag Aldi alsnog naar het Mercatorterrein.

De VVD wil het niet zover laten komen. Stop met de procedure, buig uw hoofd, bied uw excuses aan en zorg voor een goede afronding, schrijft Gelling in een vragenlijstje aan het college.
Als B&W formeel antwoorden, krijgt Gelling geen antwoord, want hij vraagt (bijna) niks. Hij wil graag een overzicht van de kosten die in het dossier Jacobs zijn gemaakt en in het Aldi-dossier verzoekt hij B&W te stoppen. De enige vraag die hij stelt is, of B&W de uitgestoken hand van de Aldi willen aannemen.

Vragen voor de bühne? Voor stukken in de krant? Daar lijkt het wel op. Waarschijnlijk om te laten zien dat de ideologische veren nog niet zijn afgeschud en dat de lokale VVD vooral een middenstandspartij is. In het geval Jacobs hoopt de VVD dat deze zaak geen schade tot gevolg heeft voor de ondernemers en de werkgelegenheid. Een vreemde opmerking, want het bedrijf Jacobs is illegaal begonnen en wilde het werk graag legaliseren. De ondernemer wist wat het risico was, maar heeft dat willens en weten genomen.

Dat de VVD een middenstandpartij is werd ook nog eens een keer duidelijk tijdens de afgelopen raadsvergadering, toen gesproken werd in de gemeenteraad over betaald parkeren. De winkeliers willen dit niet en dus staan we niet achter de plannen van B&W, gaf Gelling aan. Aan de centrumbewoners, de toeristen, de mensen die niet parkeren en wel moeten betalen had hij geen boodschap: de kruidenier is tegen en dus is de VVD tegen.

Met zo’n opstelling moeten de lokale VVD’ers niet vreemd opkijken als hun partij over twee jaar weer buiten de boot valt. Of de VVD moet alsnog tonen dat het meer is dan een tegenpartij, die er genoegen in schept het college tegen de schenen te schoppen.