nieuws uit NO-Overijssel

Indiëherdenking met presentatie boek

HARDENBERG – “Eindelijk heeft Hardenberg zijn Indiëmonument. En daarmee is een deel van de ereschuld betaald aan de soldaten die naar Indië werden gestuurd”, vertelde de toenmalige burgemeester Smit op vrijdag 1 mei 1998. Gelijktijdig werd een zwerfkei onthuld ter herinnering aan de Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japanse interneringskampen hebben gezeten.

Donderdag 15 augustus werd daar opnieuw bij stilgestaan, bij de monumenten op het Indiëplantsoen. Er werd verteld, gedeclameerd, Crescendo/KNA speelde en er werden kransen gelegd. Net zoals elk jaar. Het bijzondere dit keer was dat er een boekje werd gepresenteerd over het 20-jarig bestaan van de Indiëmonumenten. Dat had eigenlijk vorig jaar moeten plaatsvinden, maar vanwege ziekte van de samensteller gebeurde dat nu, in de foyer van theater De Voorveghter.

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar was voor burgemeester Snijders: vanwege zijn vertrek naar Zwolle, als dank voor al die keren dat hij een bijdrage heeft geleverd en als dank voor de gemeente die de uitgave van het boekje financieel mogelijk heeft gemaakt, vertelde bestuurslid Gerrit Schottert. Ook was er een exemplaar voor Ab Roelofs, het enige nog aanwezige lid van de groep die het Indiëmonument heeft opgericht. Alle donateurs van de stichting Indiëmonument ontvangen het boekje binnenkort gratis.

Klik hier voor meer afbeeldingen.

Pin It on Pinterest