nieuws uit NO-Overijssel

Kies de burgemeester!

Wat hebben de bestuurders van Hardenberg gedacht toen ze de bevolking vroegen, wat voor iemand de nieuwe burgemeester moet zijn?

Zullen we de burgerij eens tonen hoe ruimdenkend we wel zijn? Of hoe modern? Of hoe we de inwoners het gevoel kunnen geven dat ze ook iets te vertellen hebben in deze zaak?

Het volk mocht onder meer reageren op tien stellingen, die allemaal iets van een tegenstelling in zich zouden moeten hebben, want je kon de meetlat verschuiven.
Bijvoorbeeld: moet de nieuwe burgemeester vooral ambitieus zijn of ervaren? Een zeer ervaren, ambitieuze burgemeester bestaat blijkbaar niet.

Moet de burgemeester bij dreigend gevaar met elkaar om tafel gaan zitten of hard optreden?

Wie zijn die met elkaar? En wat is dreigend gevaar? Voetbalhooligans van FC Emmen en FC Utrecht die afspreken de Slag bij Ane nog eens dunnetjes over te doen? Of als de Russen komen?

Nog een stelling: mijn burgemeester zorgt voor een sterke gemeente of een sterke positie in de regio. Alsof beide niet kan. Hetzelfde geld voor de schijnbare tegenstelling daadkrachtig en snel of wijs en bedachtzaam. Want je wilt iemand die beide kan zijn, afhankelijk van de situatie.

De oproep aan de burgers om mee te denken zorgt ook voor rare brieven van inwoners.

Een bewoner van de wijk Marsch-Kruserbrink, de afgelopen jaren regelmatig te gast in de gemeenteraad om in te spreken, wil per se een vrouwelijke burgemeester, omdat hij het haantjesgedrag in de politiek meer dan zat is. Die heeft blijkbaar al die jaren alleen maar met oogkleppen opgelopen om zijn eigen verhaal kwijt te raken, want je kunt van onze vorige burgemeester veel zeggen, maar niet dat hij haantjesgedrag heeft vertoond. Zijn verhaal is helemaal onzin, want hij wil ook dat de nieuwe burgemeester door de burgers gekozen moet worden, waarna eerst de raad en daarna de Commissaris van de Koning er een stempel op mag zetten.
Wettelijk niet mogelijk, dus dat idee kan meteen in de prullenbak.

Kies de burgemeester!, riep de gemeente Twenterand het afgelopen jaar.

Beetje populair, want de bevolking mag de burgemeester niet kiezen. Ze hebben trouwens ook niet hard genoeg geroepen want er hebben zo weinig mensen op die baan gesolliciteerd dat de procedure deze week is stilgelegd.

Hoe zit dat dan in Hardenberg?

Van de 61.000 inwoners hebben ruim 700 op de tien stellingen gereageerd. Dat is 1,2%. Die andere bijna 99% begrijpt best dat het geen biet uitmaakt of ze wel iets invullen of niet. Bovendien hebben we onze afgevaardigden gekozen, die in staat moeten worden geacht namens ons een goede profielschets op te stellen.

Nou, vooruit dan, moeten ze gedacht hebben: gooien we er nog een inloopsessie in het gemeentehuis tegenaan waar je papiertjes kunt plakken op vellen met stellingen, afgelopen woensdagavond in het gemeentehuis. Veel raadsleden en één (1) burger, die trouwens als bestuurslid van GroenLinks niet ‘een gewone burger’ genoemd mag worden.

Terwijl het eigenlijk vrij simpel is.

We willen een lekker wijf (pardon, een dame die er niet onaardig uitziet), dat/die geld geeft aan de armen, gratis bier uitdeelt na een raadsvergadering, meejankt als er wat ergs aan de knikker is, meelacht als de haantjes weer eens een flauwe mop vertellen, regelmatig haar hoofd in Zwolle en desnoods in Den Haag laat zien en op zaterdag langs de lijn te vinden is.
Me dunkt: hoe moeilijk kan het zijn?