nieuws uit NO-Overijssel

Laatste keer Boerenmarkt in De Krim

DE KRIM – Het imago van het boerenbedrijf oppoetsen. En natuurlijk reclame maken voor het zelfgemaakte ijs. Dat was 19 jaar geleden de drijfveer van de familie Bosman aan de Posthoornweg, halverwege Slagharen en De Krim, om een Boerenmarkt te houden. De 20e editie op woensdag 21 augustus is de laatste.

De organisatie van die eerste markt, op 23 augustus 2000, was in handen van Erna Bosman van IJshoeve Bosman in De Krim en Bea Hermans van ijsboerderij De Ebbenhoek in Ebbenbroek. Op het erf van de boerderij stond een verkoopster van boerenkaas, er was een imker, een boerin verkocht vlees, er was geitenmelk, meel, jam, vruchtenwijn en fruit te koop, er waren korfvlechters, wevers en de altijd actieve vrijwilligers van museum Het Oale Meestershuus in Slagharen, die pannenkoeken bakten en Ot en Sien-spullen verkochten. En natuurlijk ijs. Veel ijs, want het weer was er naar.

Die eerste markt was zo’n succes dat meteen plannen werden gemaakt voor een tweede editie Met opnieuw boerenbedrijven die zich met iets speciaals presenteren, en opnieuw met mensen die zorgen voor een ‘omlijstend programma’. Dat is al die jaren daarna gebleven. Tot en met dit jaar, want ook belooft het een drukke markt te worden.

Dat er toch een eind aan komt heeft te maken met het succes van de ijshoeve. Een kleine twintig jaar geleden vertelde Gerard Bosman dat de ijs hoeve goed liep en dat na het eerste seizoen al een grotere ijsmachine gekocht moest worden, “maar het is een aardige bij-onderneming. Meer niet, want het hoofdbedrijf is nog steeds de boerderij met 55 melkkoeien.” Nu hebben ze het ontzettend druk met ijsmaken en is er eigenlijk geen tijd meer voor de organisatie van de Boerenmarkt. De voorbereidingen kosten veel tijd, de 30 vrijwilligers moeten opgetrommeld en geïnstrueerd worden en de organisatie legt flink wat druk op de schouders van de familie Bosman. Zoveel, dat besloten is dat de Boerenmarkt 2019 de laatste zal zijn.

De markt is geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Alleen voor het parkeren achter de boerderij wordt 2 euro gevraagd.

De foto’s zijn van de eerste Boerenmarkt in 2000.
[klik op de afbeelding voor een groter exemplaar]

Pin It on Pinterest