nieuws uit NO-Overijssel

Minder, minder, minder winkels

Zou het niet handig zijn als de niet-lokale media zoals RTV Oost in elke gemeente iemand hebben die wél op de hoogte is van wat er in die gemeente speelt?

Woensdag schreef de regionale zender over de plannen voor De Spinde: sloop van een groot deel van de huidige winkels plus de oude Rabobank en nieuwbouw ervoor in de plaats. “Met ruimte voor winkels”, stond er in hun artikel. Terwijl dat nou nèt niet de bedoeling is. Hardenberg wil een compact winkelcentrum met minder winkels en daarom gaat De Spinde plat.

“Het huidige Spindeplein kenmerkt zich door gebouwen uit de jaren ’60 van de vorige eeuw”, stond ook in het artikel. Nou is dat de beste man niet kwalijk te nemen, want op zijn vraag hoe oud de panden zijn antwoordde wethouder Breukelman “uit de jaren zestig of zeventig”. Precies wist hij het niet, wat geen wonder is voor iemand die in 1991 is geboren.
Bij de historische vereniging Hardenberg weten ze het wel: de gebouwen zijn 43 jaar oud. In november 1976 opende de heer Niers, commissaris van de koningin in Overijssel, de uitbreiding van het gemeentehuis. Hij had zijn echtgenote meegenomen en die kon mooi het startsein geven voor de bouw van de winkels en woningen aan het Spindeplein. De naam Spinde was uit de bevolking voorgedragen en is een oude benaming voor brood- of provisiekast.

Toevallig zat er ook een bakkerij in het rijtje winkels. De modernste van Noordoost-Overijssel, stond augustus 1977 te lezen in een lokaal blad, toen de winkel werd geopend. Bakkerij Van Elburg had naast de bakkerij in Dedemsvaart en een rijdende winkel nu ook een broodboektiek annex bakkerij in Hardenberg. Het nieuwste van het nieuwste, alles hypermodern (pardon, supermodern moet je eigenlijk zeggen, afgelopen week tijdens een lezing van een jonge docente van de Universiteit Twente werd in drie kwartier tijd ongeveer 45 keer het woord super gebruikt, dus dat zal wel de nieuwste mode op het gebied van spraakgebruik zijn). Als alle woningen in De Spinde bewoond waren brak voor de bakker een gouden toekomst aan, verwachtte toenmalig burgemeester Van Splunder. Dat had hij journalist Willen Seinen verteld tijdens een onderonsje.

Onlangs sloot de bakker zijn deuren. Opgekocht door de HMO, die enkele panden heeft gekocht om samen met de gemeente appartementen op de plek van de winkels te bouwen. Over het vertrek van schoenenwinkel Scapino werden de kaken stijf op elkaar gehouden, want een broedende kip moet je niet storen. Het is echter een publiek geheim dat Scapino naar de winkel van Action verhuist en dat Action een nieuw onderkomen zoekt aan de Markt, in de leegstaande ruimtes die vanuit parkeerplaats het Badhuisplein goed bereikbaar zijn.

Behalve aan het Spindeplein worden ook nieuwe appartementen gebouwd in de wijk Marsch-Kruserbrink, als de twee overgebleven flats uit 1962 zijn gesloopt. Huurwoningen en koopwoningen worden het, maakte Vechtdal Wonen deze week bekend tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis. Met daarbij een tevreden blik van wethouder Martijn Breukelman. “Ik ben blij dat ook mensen met een wat minder gevulde beurs op een mooie plek aan de Vecht kunnen wonen”, vertelde hij.

Even een reminder voor de wethouder: de goedkoopste woningen van Hardenberg staan al aan de Vecht. Nóg goedkoper wonen dan in de flatwoningen aan de Kruserbrink bestaat bijna niet. Maar of die huurders dezelfde fraaie plek terugkrijgen is de vraag. Kopers met een goed gevulde beurs zijn al druk bezig de mooiste plekken in te nemen.