nieuws uit NO-Overijssel

Moeilijk voor deeltijdpolitici

Het wordt de eerstvolgende raadsvergadering nog een hele kluif voor B&W van Hardenberg om ervoor te zorgen dat VVD-fractievoorzitter Bert Gelling bij de les blijft. Dat wil zeggen: zich beperkt tot de agenda en niet probeert iets voor elkaar te krijgen waar de raad al enkele keren ‘nee’ tegen heeft gezegd.

Dinsdag 23 juni buigt de gemeenteraad zich over de vraag hoe de Raad van State duidelijk kan worden gemaakt, dat aan alle voorwaarden is voldaan om geen detailhandel toe te staan op het Mercatorterrein in Dedemsvaart. Dus geen snoepwinkel, geen bedrijf dat schroefjes en moertjes verkoopt, geen telefoonhoesjesverkoper en ook geen supermarkt. De VVD wil er iets anders van maken. Die wil dat de gemeenteraad besluit dat de Aldi wèl verplaatst mag worden naar dit gebied en anderen niet.

Nou heeft de gemeenteraad al vaak gezegd dat er geen detailhandel mag komen, omdat je anders de kans loopt dat het centrum van Dedemsvaart leeg loopt. Maar de Aldi heeft daar geen boodschap aan. Jurist Hugo Doornhof heeft al enkele keren in de raad betoogd dat Aldi daar toch echt naar toe moet. Dat deed hij niet zo maar, maar op zeer denigrerende wijze door de amateurtjes in Hardenberg af te schilderen als nitwits en de wethouders als drammers die per se Aldi willen tegenwerken. Drie weken geleden tijdens de oriënterende ronde van hetzelfde laken een pak. En Gelling ging met hem mee.

De hele zaak was slecht gemanaged, vond hij. Dat wil zeggen: er was geen orde in de chaos gebracht. En het werd tijd dat iemand zijn verantwoordelijkheid nam, dus dat een wethouder zou moeten aftreden. Waarbij je meteen de vraag kunt stellen of Gelling zijn raadszetel opgeeft als de Raad van State besluit, dat de gemeente Hardenberg duidelijk heeft gemaakt dat het inderdaad een slechte zaak is om de Aldi te verplaatsen.

De Aldi-advocaat had gezegd dat het best mogelijk was om Aldi toestemming te geven op het Mercatorterrein te gaan zitten en de deur voor anderen dicht te houden. En als zo’n advocaat dat zegt mag je ervan uitgaan dat het klopt, denkt Gelling.
Wethouder Breukelman noemde in een reactie nog even dat daar ook een morele kant aan vast zit: je staat Aldi iets toe dat je anderen niet gunt.
Maar de juridische kant is minstens zo belangrijk: als je Aldi toestaat te verhuizen ben je niet meer consistent, je zegt de ene keer dit en de andere keer dat. Daar maakt de advocaat van de snoepwinkelier en de telefoonhoesjesverkoper gehakt van. Je loopt dan de kans dat wie uit het centrum kan vertrekken de Aldi gaat volgen en vervolgens loopt je centrum leeg.

Dat was ook de reden dat Jolanda Nanning, de voorzitter van de middenstandsvereniging, ervoor pleitte Aldi geen toestemming te geven. Maar eigenlijk was die oproep overbodig, want dat heeft de gemeenteraad al een paar keer vastgelegd. De 23e gaat het er alleen maar over of de reactie van Hardenberg richting de Raad van State voldoende is of niet. Maar of al die deeltijdpolitici in de gemeenteraad dat begrijpen?

Pin It on Pinterest