nieuws uit NO-Overijssel

Natuurspeeltuin voor ‘minister Brink’

DEDEMSVAART – Er staan nu nog struiken, brandnetels en zuring, maar als alles meezit kan over een jaar gespeeld worden bij de Kotermeerplas in Dedemsvaart. Door zowel kinderen zonder als met een beperking. De speeltuin is een cadeautje van de gemeente Hardenberg aan de Minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink.

De inclusieve natuurspeeltuin wordt ontworpen door Ity Busstra uit Dedemsvaart, die ook het blotevoetenpad bij natuurcentrum De Koppel heeft bedacht. “Maar niet alleen”, vertelde ze vrijdagmorgen bij een bezoek aan de locatie. “De toekomstige gebruikers kunnen meedenken, net als Plaatselijk Belang en ouders van kinderen met een beperking.”

De speeltuin komt op een stuk grond van zo’n 200 bij 40 meter dat van twee kanten bereikbaar is, ook door rolstoelbusjes. Of het lukt om de speeltuin in de zomer van 2020 gebruiksklaar te hebben hangt volgens wethouder Gitta Luiten af van het ontwerp. “Als het een complex ontwerp wordt kost het meer tijd om de speeltuin te realiseren. En het hangt ook van het ontwerp af of het betaalbaar is. Wat we in elk geval willen is dat de speeltuin ‘hufterproof’ is, want er is niet 24 uur per dag toezicht.”

Om het een project van de buurt te maken is het volgens Ity van belang jongeren erbij te betrekken, zodat zij zich verantwoordelijk voelen voor ‘hun’ speeltuin. Ook medewerkers van de gemeente en ouders van kinderen die van de speeltuin gebruik maken zullen gevraagd worden bij de aanleg van de speeltuin te helpen.