nieuws uit NO-Overijssel

Nieuws in het kort: woensdag 22 juli

Bewegen – De inwoners van Slagharen kunnen over enige tijd buiten bewegen in een zogenoemd ‘beweegpark’. De werkgroep Gewoon Gezond Slagharen heeft voor de aanleg van zo’n park subsidie gevraagd en gekregen van de gemeente Hardenberg. De lokale overheid betaalt 12.500 euro, de provincie Overijssel het dubbele.

Op slot – Recreatiegebied Kotermeerstal bij Dedemsvaart gaat ’s nachts ‘op slot’. Van 23.00 tot 06.00 uur is het terrein niet meer toegankelijk. De maatregel wordt genomen omdat ’s nacht vaak vernielingen plaatsvinden. Ook wordt er vaak afval achtergelaten, waaronder kapot glas, en wordt veel alcohol gebruikt. Dit is volgens de gemeente gevaarlijk voor bezoekers en leidt tot overlast voor de omgeving. Door het verbod heeft de politie nu de kans om op te treden als dat nodig is. De nachtelijke sluiting wordt met borden aangegeven.

Woning – De boerderij op het adres Radewijkerweg 4 in Radewijk gaat verdwijnen. De eigenaar is gestopt met zijn agrarische activiteiten en wil de bestemming van het pand wijzigen in een woonbestemming. De boerderij en schuren gaan tegen de vlakte en worden vervangen door een nieuwe woning met bijgebouw. De gemeente heeft gekeken of de omliggende boerenbedrijven geen planologische last krijgen van de verandering. Volgens B&W is dat niet het geval, zodat ze toestemming hebben gegeven voor het uitvoeren van de plannen.

Evenementen – Vanwege de uitbraak van het Coronavirus waren alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht in eerste instantie verboden tot 1 september. Deze maatregel is per 1 juli versoepeld, onder de voorwaarden dat de afstandsregel en hygiëneregels in acht worden genomen. Nu de rijksoverheid de maatregelen verder versoepelt en het verbod op evenementen opheft, kan de gemeente Hardenberg weer meldingsplichtige en vergunningsplichtige evenementen toestaan.

Tegoedbon – De gemeente Hardenberg heeft van het ministerie van Binnenlandse Zaken bijna 900.000 euro gekregen om het energiegebruik te verminderen. Het geld is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren hun huis energiezuiniger te maken. Een deel van deze subsidie wordt gebruikt voor tegoedbonnen. Huiseigenaren ontvangen een brief met daarin een unieke code. Die bon met code is 70 euro waard en kan gebruikt worden om energiebesparende materialen te kopen. Op het lijstje met materialen waarvoor de bon kan worden gebruikt staan onder meer tochtstrips, brievenbusborstel, deurdranger, Ledlampen, radiatorfolie, glaswol, steenwol en een thermostaatmengkraan. De bon kan ook gebruikt worden om een energieadvies te kopen of om bedrijven energiebesparende werkzaamheden te laten uitvoeren zoals dak- of vloerisolatie.

Er zullen brieven met tegoedbonnen worden gestuurd aan ruim 17.000 eigenaren van grondgebonden woningen. De verwachting is dat 45% van de bonnen wordt gebruikt. Dit betekent dat een kleine 7.700 subsidieaanvragen behandeld moeten worden. De gemeente gaat dat niet zelf doen maar laat dat over aan Winst uit je woning b.v.

Manege – De manege aan de Hoogenweg mag uitgebreid worden. De rijhal wordt vergroot zodat deze geschikt is voor dressuurwedstrijden op Z-klasse niveau. Ook wordt er achter de rijhal een hooischuur gebouwd. De manege is geschikt voor zowel valide als minder valide ruiters. Om op kwalitatief hoog en professioneel te kunnen blijven functioneren heeft de manege deze uitbreiding nodig, vindt de eigenaar. De uitbreidingen passen niet binnen het huidige agrarische bouwvlak. Dat bouwvlak moet iets groter worden gemaakt en de gemeente wil daaraan meewerken.