nieuws uit NO-Overijssel

Onthulling deel Holocaustmonument in Hardenberg

Er hadden zich 80 mensen bij de gemeente gemeld voor de stadswandeling vrijdagavond langs huizen waar Joden hebben gewoond in Hardenberg-centrum, maar ruim 100 hebben de wandeling meegemaakt. Twee gidsen van de historische vereniging voerden de belangstellenden langs een paar plekken waar enkele jaren geleden struikelstenen zijn geplaatst.

Bij terugkomst in het gemeentehuis werd het Hardenberger deel van het monument Levenslicht van Daan Roosengaarde onthuld door Geja Krol en Leone Wiersma, het Holocaustmonument dat de 104.000 Joodse, Roma en Sintislachtoffers als het ware laat ademen, doordat elke paar seconden de fluorescerende stenen oplichten.

Na de onthulling las wethouder Alwin te Rietstap de namen op van de Joodse inwoners van Balkbrug, Dedemsvaart en Hardenberg die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

In het gemeentehuis kon elke deelnemer een boekje krijgen dat was samengesteld door Jan Ekkelenkamp over de Joodse Hardenbergers en luisteren naar zang en pianospel van Marleen Kwant.