nieuws uit NO-Overijssel

Patiëntgegevens sneller naar Spoedeisende Hulp

HARDENBERG – Het Röpcke-Zweersziekenhuis in Hardenberg heeft het als één van de weinige ziekenhuizen in Nederland de mogelijkheid om vanuit een ambulance een paspoort of id-bewijs te scannen en die gegevens door de sturen naar de Spoedeisende Hulp (SEH).
Dit was onlangs aanleiding van een werkbezoek van een delegatie van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn, Welzijn en Sport.

 
Zodra 112 is gebeld door een inwoner van de regio Hardenberg, wordt de ambulance van Ambulance IJsselland opgeroepen. Als de ambulance is gearriveerd bij de patiënt gaat de verpleegkundige hulp verlenen, terwijl de chauffeur het identiteitsbewijs en Burger Service Nummer (BSN) van de patiënt controleert. Als het BSN niet is vast te stellen, kan het proces toch doorgaan; op zo’n moment wordt een nieuwe patiënt in het systeem vastgelegd. Als later blijkt dat de patiënt al in het systeem van het ziekenhuis stond, worden de gegevens samengevoegd.
 
Minder kans op fouten
De conclusie na een aantal maanden en ongeveer 1.700 ambulanceritten verder is dat er vooral veel voordelen zijn. Doordat de medische gegevens zoals medicatiegebruik, allergieën, bloeddruk, anamnese, hartfilmpjes en eventuele digitale foto’s klaar staan door de digitale gegevensuitwisseling, loopt de overdracht volgens het ziekenhuis efficiënter. Hierdoor wordt de kans op overdrachtsfouten sterk verminderd.

Pin It on Pinterest