nieuws uit NO-Overijssel

Start fotoproject Tweede Wereldoorlog


OVERIJSSEL – Democratie is niet vanzelfsprekend. Commissaris van de koning Andries Heidema had dat in gedachten bij het kiezen van een foto voor het project Overijssel viert vrijheid. Heidema bracht vrijdagmiddag in de oude Statenzaal in Zwolle zijn foto in bij de aftrap van het project.

Op de foto is Egon von Bönninghausen te zien, telg uit een burgemeestersfamilie in Twente, maar al voor de Tweede Wereldoorlog op een zijspoor gezet vanwege te veel sympathie voor het gedachtengoed van de nazi’s. Hij kreeg als NSB’er een tweede kans toen Nederland was bezet en werd zelfs Commissaris van Overijssel, voorganger van Heidema dus. De foto laat Von Bönninghausen zien in de Diezerstraat, terwijl hij de erewacht van de Jeugdstorm inspecteert.

“In bezettingstijd is er geen ruimte voor politieke meningsverschillen, geen respect voor andere opvattingen, geen democratie. Zaken die we nu heel normaal en vanzelfsprekend vinden, maar dat is het niet. Als we nu feest hebben in de Diezerstraat is het gelukkig een kleurrijk, divers gebeuren. En niet een rij zwarte uniformen ”, gaf Heidema als toelichting.

Foto’s gezocht
Overijssel is op zoek naar foto’s die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Een jury kiest de 50 meest aansprekende foto’s waarna de inwoners van Overijssel mogen stemmen over de 25 stuks die meedoen met het landelijk project van de NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Er is een website gemaakt (https://www.overijsselviertvrijheid.nl/) waar informatie over het opsturen van foto’s staat vermeld, maar de afbeeldingen kunnen ook worden ingeleverd bij de studiezaal van de Historische Vereniging Hardenberg aan de Karel Doormanlaan. Daar worden de foto’s dan gescand, waarna de eigenaar ze weer kan meenemen.