nieuws uit NO-Overijssel

Startsein Overijssel viert vrijheid

GOOR/HARDENBERG – Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog is geëindigd. In heel Overijssel worden activiteiten georganiseerd om dit te gedenken. Woensdagmiddag is hiervoor het officiële startsein gegeven door commissaris van de Koning Andries Heidema in een volle theaterzaal van De Reggehof in Goor.

Eén van de provinciale onderdelen is het kiezen van 25 oorlogsfoto’s die meedoen met het landelijk project “De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s.” Iedere historische vereniging, ieder archief maar ook alle individuele inwoners van Overijssel konden tot eind vorig jaar foto’s insturen die het beeld vertellen van Overijssel in de Tweede Wereldoorlog. Een jury heeft van de 150 ingezonden foto’s een selectie van 50 stuks gemaakt. Vanaf 15 januari kunnen de Overijsselaars bepalen welke 25 aan het landelijke project meedoen. Stemmen kan op https://www.overijsselviertvrijheid.nl/oorlogsfotos

Als verrassing was in Goor het jongetje aanwezig dat met zijn moeder in een duiker schuilde in Markelo. De foto hiervan was een van de inzendingen in de categorie ‘Dagelijks leven’. De nu 79-jarige Hendrik Jan Kooymans vertelde dat in de duiker werd geschuild vanwege geallieerde aanvallen op Duitsers langs het Twentekanaal.

Woensdagmiddag zijn ook de projecten gepresenteerd voor het basis- en voortgezet onderwijs, toegespitst op de eigen regio. Verder toonde RTV Oost een voorproefje van wat de regionale zender van 1 tot en met 17 april laat zien en horen, de periode dat Overijssel in 1945 is bevrijd. Daarbij het verhaal van Derk Jan te Rietstap uit Kloosterhaar over zijn gefusilleerde vader en een nagespeelde scene van een bijeenkomst van de Trouw-groep waarin zoon Alwin een rol speelt, in het dagelijks leven wethouder van Hardenberg.

De activiteiten die in de gemeente Hardenberg op de agenda staan worden binnenkort bekend gemaakt. De aftrap is vrijdag 24 januari, met een stadswandeling langs struikelstenen en de onthulling van het Hardenberger deel van het monument van Daan Roosegaarde: 104.000 lichtgevende stenen om de Nederlandse Holocaustslachtoffers te gedenken.

Meer afbeeldingen op Facebook.