nieuws uit NO-Overijssel

Tijdelijk lichtmonument op Spindeplein

HARDENBERG – “Je kunt 75 jaar vrijheid niet vieren zonder stil te staan bij de mensen die niet leefden om bevrijding te zien,” zei Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal 4 en 5 mei comité. Om die reden is aan kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd een herdenkingsmonument te maken. Donderdag was de onthulling in Rotterdam: 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, één voor elk Holocaustslachtoffer.

Na de onthulling in Rotterdam gaan de stenen naar 170 Nederlandse gemeenten waar de vervolging heeft plaatsgevonden. Dat gebeurt ook in Hardenberg, op vrijdag 24 januari. Op het Spindeplein bij het gemeentehuis wordt om ongeveer 19.45 uur het monument onthuld, waarna onzichtbaar ultraviolet licht de stenen, die geïmpregneerd zijn met fluorescerende pigmenten, elke paar seconden in het donker laat oplichten.

Daaraan voorafgaand wordt een wandeling door het centrum gehouden langs de huizen waar joodse Hardenbergers hebben gewoond. Na de onthulling zal wethouder Alwin te Rietstap de namen oplezen van de 36 Hardenberger slachtoffers van de Holocaust.

Het monument is te bezoeken van 24 januari tot en met 1 februari 2020, elke dag van 17.00-22.00 uur.