nieuws uit NO-Overijssel

Toneelstukje in het gemeentehuis

Het is dat de voorstelling gratis was, anders zouden de tien bezoekers van de raadsvergadering in Hardenberg of de vijf kijkers thuis zich vorige week bekocht kunnen voelen. Er was een toneelstukje aangekondigd dat een uur zou duren, maar na 35 minuten was het alweer afgelopen.

Wat was er aan de hand? De commissaris van de koning in de provincie Overijssel Andries Heidema was op bezoek. Afgereisd naar Hardenberg om de profielschets voor de nieuwe burgemeester in ontvangst te nemen. Dat begon met een verhaal van CDA-fractievoorzitter Piet-Cees van der Wel. Volgens hem moet de nieuwe burgemeester van ons allemaal zijn en dus was aan de Hardenbergers gevraagd over welke kwaliteiten die nieuwe man of vrouw moet beschikken. Digitale enquête, veel mensen bij betrokken, door velen ingevuld, afijn, u kent dat jargon wel. Maar waarschijnlijk hebt u op uw netvlies nog het beeld van slechts die ene Hardenberger die zo’n knip- en plaksessie in het gemeentehuis had bezocht. Blijkbaar hebben politici een andere perceptie bij het begrip ‘veel’.

Om kort te gaan: het interesseert de gemiddelde Hardenberger geen biet, als de nieuwe man of vrouw maar kennis van zaken heeft, over ervaring beschikt, een echte burgervader of -moeder is, de economie kan aanzwengelen en betrokken is bij de burgers in goede en slechte tijden. In feite een figuur dat eigenlijk niet bestaat. Passend dus bij een toneelstukje of sprookjesverhaal.

Nadat Van der Wel aan het woord was geweest kwam commissaris Heidema naar voren om vragen te stellen over de profielschets. In die schets stond bijvoorbeeld dat een persoon met ervaring werd gezocht. Welke ervaring moet dat zijn, wilde Heidema weten. Vervolgens gaf Van der Wel namens de raad tekst en uitleg. Dat was zo afgesproken, van tevoren met de mensen van de provincie doorgenomen en zoals het in een goed gerepeteerd toneelstukje gaat verliep het vraag- en antwoordspel soepeltjes. Totdat waarnemend burgemeester Jan Willem Wiggers ingreep en anderen uitdaagde ook iets te zeggen. Prompt kwamen er reacties van Bert Gelling (VVD), Rein Jonkhans (PvdA) en Jacco Rodermond (D66).

Die laatste viel trouwens een beetje uit de toon. Toen het onderwerp man-vrouw ter sprake kwam gaf Van der Wel volgens het draaiboek aan dat het niet uitmaakte of Hardenberg een man of vrouw als burgemeester krijgt, als het maar de beste is. Hierop reageerde Rodermond (met 2 x R) met de opmerking dat wanneer twee kandidaten even goed waren de voorkeur uitging naar een vrouw. Tot verrassing van de anderen, want dat was helemaal niet ter sprake gekomen. “Dat is een privémening”, reageerde Piet-Cees, “want anders had hij dat maar moeten aangeven bij het vaststellen van de profielschets.”

Na ruim een half uur waren alle vragen gesteld, de beleefdheden waren uitgewisseld, het spelletje ‘aap-wat-heb-je-mooi-jongen’ was genoeg gespeeld, de walgelijke clichés als ‘anderen in hun kracht zetten’ en ‘mensen-mens’ waren weer de microfoons in geboerd en dus kon de vergadering worden gesloten. Veel te vroeg, maar het was niet anders. Het vervelende gevolg was wel dat er lang gewacht moest worden op het tweede deel, met aandacht voor het afscheid van CDA-raadslid Rick Brink. Zeventig minuten maar liefst. Volgens enkele raadsleden was het wachten op een tv-ploeg van RTV Oost, die aanwezig wilde zijn bij het afscheid van raadslid Rick Brink. En dat snap ik wel: elke kans om met je gezicht op tv te komen moet je pakken, want als ze maar drie keer per jaar naar Noordoost-Overijssel afreizen zijn de mogelijkheden beperkt.

Anderen gaven aan dat overal was aangekondigd dat het tweede deel om 20.45 uur zou beginnen en afspraak is afspraak. Bovendien, die vijf kijkers en drie bezoekers die je extra kon krijgen waren niet te versmaden. RTV Oost kwam niet. Misschien bang voor de terugblik op het afgelopen jaar door de raadsnestor die, zo lijkt het, steeds aparter moet worden. Die terugblik bedoel ik. Nu we toch geneigd zijn om steeds meer tradities af te schaffen kan deze er ook nog wel bij: volgend jaar geen terugblik meer, maar meteen na afloop door naar de bar. Lijkt mij een goed voornemen voor 2020.