nieuws uit NO-Overijssel

VVD wil extra geld voor MFA De Krim


HARDENBERG – De VVD in de gemeenteraad van Hardenberg zal volgende week naar verwachting met een amendement op de begroting 2020 komen. Voorman Bert Gelling hield dinsdag tijdens de oriënterende ronde een pleidooi om De Krim twee ton extra te geven voor de bouw van een multifunctionele accommodatie (MFA). “Geld dat nog verdiend moet worden”, meende CDA’er Max Bakhuis. B&W stonden ook niet te springen om de knip te trekken.

Voor het MFA in De Krim heeft de gemeenteraad in 2018, na een hevige discussie, ongeveer de helft van de benodigde 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Verder komt er geld uit allerlei potjes, waarna voor de inwoners van De Krim nog een bedrag overblijft van drie ton. Ruim een ton is binnen, maar de inkomsten stagneren. VVD’er Gelling is ervan overtuigd dat de gemeenschap van De Krim alles op alles zet om het bedrag bijeen te brengen, maar vindt dat de gemeente nog een keer de portemonnee moet trekken. “Wachten tot ze niet meer kunnen is een beetje flauw”, zei hij dinsdagavond tijdens de oriënterende raadsvergadering.

Grondverkoop
Het geld hiervoor kan komen uit de pot grondverkoop, meent Gelling. De laatste jaren hebben B&W te zuinig geprognotiseerd, elk jaar is meer grond verkocht dan gedacht en komt er dus ook meer geld in het laatje dan is gedacht. Door iets minder zuinig te prognosticeren kan volgens hem het geld voor het MFA worden gevonden.

Sinterklaas
Zowel het CDA als wethouder Martijn Breukelman toonden zich verbaasd over de woorden van de VVD’er. “Geld uitgeven dat nog verdiend moet worden is iets wat niet bij de VVD past, als we twee ton extra geven gaan we een fantastisch initiatief kapen, warme gevoelens voor De Krim zijn mooi maar wat als volgende week Sibculo, Kloosterhaar, Mariënberg of Balkbrug op de stoep staan die hetzelfde cadeautje willen hebben”, waren enkele opmerkingen aan het adres van Gelling. ‘Een vroege Sinterklaas’ werd hij genoemd, maar Gelling vond dat de gemeente wel veel geld wil uitgeven aan allerlei initiatieven die minder impact hebben op de leefbaarheid, zoals zeven ton uittrekken voor een haventje voor 14 boten, maar dat De Krim een beetje in de steek wordt gelaten.

Wethouder Breukelman had nog wel een tip voor hem: “Kijk een naar de 1 miljoen die we hebben gereserveerd voor maatschappelijke initiatieven.” Wellicht dat Gelling dat gaat gebruiken voor een amendement om De Krim vooruit te helpen.