nieuws uit NO-Overijssel

Windmolenmotie 50+ ruim verworpen

HARDENBERG – De gemeenteraad van Hardenberg was dinsdagavond niet te spreken over een motie van 50+-fractievoorzitter Gijs Schuurman. Hij wilde dat de plannen om windmolens te plaatsen in het gebied Bergentheim/Kloosterhaar/Sibculo in de ijskast zouden worden gezet, omdat aan de Duitse kant van de grens ook plannen voor de bouw van windmolens zijn. Stop ermee, ga met de Duitse buren praten en kom met een plan voor het hele grensgebied, want anders komen onze inwoners tussen twee windmolenparken te zitten, was zijn idee.

“Dit is niet netjes”, vonden Erik Back (VVD) en Romano Boshove (GroenLinks). “Wethouder Ten Kate heeft twee weken geleden al gezegd dat er met de Duitse buren wordt overlegd.” Back noemde de actie van 50+ dan ook ‘een motie voor de bühne’.
PvdA-raadslid Rein Jonkhans ging nog een stapje verder: een tendentieuze motie vol onwaarheden, vond hij het.

Verantwoordelijk wethouder Jan ten Kate (foto) vond de bewering van Schuurman dat er windmolens aan de Duitse kant komen te stellig, want de Duitse overheid is volgens hem nog bezig met plannen maken. Voor de Nederlandse grensbewoners is het volgens Ten Kate ook slecht om nu te stoppen. “We zijn vorige week begonnen met proces van overleg met Plaatselijke Belangen en andere instellingen in het gebied. Aan de hand van die gesprekken komen voorstellen naar de raad over waar windmolens moeten komen en hoeveel. En daarna neemt de raad een besluit. Het is natuurlijk slecht om na een week alweer met het proces te stoppen.”

Dat vond de raad ook, zodat de motie van 50+ met 2 stemmen voor en 28 tegen werd verworpen.