nieuws uit NO-Overijssel

Windmolens en regenbogen

De Rome-reis van de vwo-scholiere die niet wilde vliegen zit erop. Ze was erg enthousiast over de elektrische auto die haar naar Rome bracht. “Klimaatmeisje weigert te vliegen en regelt dikke Nissan”, schreef de Telegraaf. Met moe achter het stuur de bergen over naar de eeuwige stad. Helaas wel een dag te laat, want het ging allemaal niet zo makkelijk als gedacht. En waar blijven nu de Stentor, RTV Oost, Toren, Dedemsvaartse Courant, NPO op 5, Telegraaf en EditieNL?
Nergens, want de volgende hype, hetze of hijgerige actie dient zich alweer aan.

Waar men zich nu weer druk over kan maken? Over windmolens. Hardenberg wil windmolens in het Diffelerveld, kopte de Stentor. Ik zou juist schrijven: Hardenberg wil geen windmolens in het Diffelerveld. Want het hangt ervan af wat je onder Hardenberg verstaat.

Inwoners willen het niet, zoveel is wel duidelijk geworden de afgelopen jaren toen plannen voor eerst Dedemsvaart-zuid en later Kloosterhaar-Bergentheim werden ingediend. Dat ging er soms zó fel aan toe dat gevreesd mag worden voor Nieuw-Buiner toestanden als er weer een voorstel wordt ingediend.

En de politiek wil het ook niet. Tenminste, niet van harte. De wethouder van wind, zon en gas zit namens OpKoers in het college en die partij is fel tegenstander van windmolenparken op grotere schaal dan 1 bij een boerderij.
En de andere partijen dan? GroenLinks zit met een duivels dilemma: kiezen voor molens in het Diffelerveld gaat ten koste van landschap en natuur, want het gebied maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland. En daarvan moet je afblijven, vinden provincie en Rijk.
Verder heeft de raad in 2017 enkele moties aangenomen die de energietransitie meer sturen richting zonnepanelen op daken en die de bewoners een forse vinger in de pap gunnen. Je zou haast denken dat enkele ambtenaren de boel zitten op te jutten, want van de politieke partijen kun je dit op dit moment niet verwachten.

Wat hebben we nog meer aan acties gehad? Opnieuw eentje van de jeugd. Enkele studenten van het Alfa-college in Hardenberg zijn een petitie gestart om van Hardenberg een regenbooggemeente te maken. Niet uit innerlijke drang, maar omdat ze een debatopdracht voor school moesten bedenken. Een regenbooggemeente heeft niks met natuurkundige of godsdienstige verschijnselen te maken, maar met aandacht vragen voor acceptatie en veiligheid van alles en iedereen die niet hetero is.

De jongeren krijgen hulp van het voormalig GroenLinks-raadslid Anne van den Hoek. “Als de inwoners een regenbooggemeente willen zijn, dan hoort de politiek te luisteren”, vertelde ze enkele dagen geleden. Blijkbaar wil Hardenberg geen regenbooggemeente zijn, want in de eerste week van april zijn 271 handtekeningen gezet (waarbij enkele dubbel en meer dan 40 uit andere gemeenten), terwijl de gemeente ruim 60.000 inwoners telt. Het lijkt erop alsof het net als twee jaar geleden toch een actie van een klein clubje is.

Maar wat als de gemeenteraad niet naar de inwoners luistert en toch verklaart dat Hardenberg een regenbooggemeente is? Dan krijg je 20.000 euro subsidie. Dat lijkt makkelijk verdiend, maar daar moet je wel wat mee doen. Bijvoorbeeld proberen voorlichting te geven in het onderwijs. Je kunt ook zorgen voor een veilige ontmoetingsplek voor LHTB-jongeren of voorlichting geven over homoseksualiteit bij amateur voetbalverenigingen. Als gemeente moet je dus wel aan de bak. Of je laat dat clubje jongeren samen met Anne van den Hoek wat regelen. Dan kunnen alle anderen gewoon in hun dagelijks leven iets doen aan acceptatie van en veiligheid voor regenboogkinderen. Daar heb je uiteindelijk meer aan.